måndag 30 maj 2011

Månadens sötsak: Återvinning

Månadens sötsak hos Söta saker ska denna månad handla om återvinning. Och jag har funderat och funderat. De frusna överblivna bananbitarna som blir till glass. Den sista flaskan med skinkspad från i julas som jag bakar bröd på. Det där torra brödet som blir till fattiga riddare. De frysta kaksmulorna som bara väntar på lite marsipan för att få bli dammsugare. Men nu är det elfte timmen och jag har inte gjort något återvunnet alls denna månad (känns det som). Inget att blogga om i alla fall.

Så denna månads bidrag blir inte något bakat, men något som är både sött och återvunnet, som jag använder regelbundet i bakning förstås.På en hylla i köket har jag en glasburk stående. I botten finns några centiliter (från början) vit sprit och däri står ett helt knippe vaniljstänger, både helt nya och delade, urskrapade. De nya vaniljstängerna håller sig mjuka och goa i burken och från de som redan är använda en gång, kommer en hel massa gôtt och samlar ihop sig i spriten i botten. Denna (nu) brunfärgade vätska använder jag som vaniljessens i de recept som efterfrågar sådan, eller ibland istället för vaniljsocker i andra recept.Det var steg ett i återvinningen. Inför nästa steg tar jag upp de använda vaniljstängerna, som stått och dragit i burken ett tag, och låter dem torka. Sedan lägger jag dem i en burk med vanligt socker, en vecka eller två, innan jag kör allting i mixern. Till sist silar jag sockret och så har jag ett eget vaniljsocker. Detta "recept" har jag sett/läst på många olika ställen och det är en riktigt smart återvinning tycker jag och att återvinna samma sak på flera olika sätt måste ju vara supersmart. ;)En massa andra smarta återvinningstips finns förstås på Söta saker.

11 kommentarer:

 1. Vilken bra idé, detta måste ju helt klart uppfylla kraven återvinning! :)

  SvaraRadera
 2. Jättesmart! Det ska jag ta till mig! :)

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Fantastisk idé! Även om du skriver att du läst detta receptet/tips på flertalet ställen tidigare, så är det första gången jag hör om detta - tack för uppslaget!

  SvaraRadera
 4. Jätte bra påminnelse på återvinning av vaniljstänger.... har nog tänkt på att göra detta hur många ggr som helst efter alla bloggar man läst det på under årens lopp, men har inte riktigt kommit dit, så tack för tipset igen :)
  Jättefin blogg du har :)

  Kram Stina

  SvaraRadera
 5. Vilken bra idé! :)
  Spelar det ingen roll vilken sprit man har, bara den är vit?

  SvaraRadera
 6. Tina!
  Jag har använt vodka, men jag tror egentligen inte att det spelar någon roll, inte ens om den är vit. Grejen är väl att det inte ska vara någon stark smak på spriten, om man inte vill ha någon extra smak på vaniljessensen förstås. :)

  SvaraRadera
 7. vilken grej - har aldrig hört!

  SvaraRadera
 8. Det var ett nytt sätt... jag har bara stött på recept som menar att man skall låta hela stängerna ligga under ytan. Att göra vaniljsocker med stängerna när de legat och gottat sig låter supersmart! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. KJempefin ide! Jeg pleier bare a ha vaniljestengene liggende i sukkeret, men skal prove meg pa denne maten!
  Ha en fin fin dag.

  SvaraRadera
 10. Jisses vilket himla bra tips, det ska vi genast anamma! Känns onödigt att göra sej av med grejor som det kan bli mer goda grejor av!

  SvaraRadera