onsdag 25 maj 2011

Mammas utflyktsgifflar

Alla har vi selektivt minne. Mitt minne säger att varje gång jag eller min syster skulle på skolutflykt och ha med picknick, gjorde mamma gifflar till oss. Goda goda saker fyllda med ost, skinka och gräslök. Mitt minne säger också att vi fick dela med oss, eftersom andra också gillade dem. När vi skulle ha med picknick till vårfesten på förskolan förra veckan, bakade jag förstås dessa godsaker.

Men, vet ni, jag glömde fullständigt bort att fota det färdiga resultatet... De tog slut alldeles för fort! ;) Sista kortet tog jag precis innan jag ställde in plåten i ugnen och det färdiga resultatet ser ut ungefär likadant, fast med en härligt gyllene färg förstås.

Mammas utflyktsgifflar (16 st)
5,5 - 6 dl vetemjöl
50 gram smör
1 tsk salt
1 tsk socker
35 gram jäst
2 dl ljummet vatten

Smula samman smör och mjöl. Tillsätt salt, socker och jästen utrörd i vatten. Arbeta degen smidig. Dela den i två runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor med ca 25-30 cm i diameter. Sporra ut åtta delar per rundel. Låt vila.

Fyllning
150 gram finhackad, kokt skinka
100 gram mjukost
2 msk finklippt gräslök
ägg och kummin till pensling och dekoration

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Lägg en (ganska) liten klick röra i yttre kanten av varje degbit och rulla inåt. (Det kan hända att det blir fyllning över. Det gör inget - den är görgod att äta bara sådär också!) Böj giffeln lite (och tryck till kanterna om fyllningen riskerar att kika ut) samtidigt som du för över den till plåten. Låt jäsa trettio minuter. Pensla sedan med ägg och strö över kummin.

Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter i 225 grader. Låt svalna en aning eller helt och hållet innan det är dags för picknick.

2 kommentarer:

 1. nä men jösses så gött det ser ut! dom tror jag minsann att jag har missat under vår uppväxt ;) eller oxå har jag glömt.Men en sak har jag inte glömt!
  Vår underbara picknick på UPPSALA Högar med pannkakor & spööööö regn....hihii..

  skickar dej styrkekramar ang jobbet.Ibland känns allt så förbannat orättvist.

  puss//Nilla

  SvaraRadera
 2. Åh, det ska jag prova!

  Hoppas det löser sig på ditt jobb!

  Kramar

  SvaraRadera