onsdag 13 april 2011

Tårtinventering: passionsfruktsmousse på chokladbotten

Jag håller på att gå igenom gamla foton, för att "arkivera" eller kasta. Och här och var dyker en gammal tårta upp. Emellanåt kommer jag att visa en och annan här.
Den här tårtan gjorde jag till min svärfars 60-årskalas för ett par år sedan. Den har en kladdkakebotten och så en passionsfruktsmousse gjord på italiensk maräng, passionsfruktsjuice, vispgrädde, kesella och gelatin. Mellan bottnen och moussen ligger färska björnbär och hallon.
Det är en riktigt smarrig tårta, som är lätt att förändra. Det är ju bara att byta ut både frukt och bär till något som passar. Kladdkakan kan man också hoppa över helt om man vill ha en lättare, friskare tårta.

Passionsfruktsmousse

Blötlägg 4 gelatinblad. Krama försiktigt ur vattnet och smält gelatinet på svag värme med några matskedar passionsfruktsjuice. Häll sedan i resten av juicen (sammanlagt 200 gram) och vänd ner i 300 gram italiensk maräng. Tillsätt 2,5 dl kesella, en gnutta citronsaft och 3 dl lätt vispad grädde.

Moussen är förstås jättegod att bara lägga upp i dessertskålar och äta med färsk frukt, men vill du ha den i tårtform får du räkna med att den behöver stå minst 6 timmar i kylen innan du serverar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar