Nu är bakböckerna genomgångna och favoritrecepten hittade. Jag verkar dock vara hejdlöst dålig på att fotografera just denna typ av kakor, så jag har fotograferat av bilden i bakboken till ett av recepten och en annan variant får vara helt fotolös. Ursäkten får väl vara att kakorna blir så attans goda, så man hinner inte ens få fram kameran innan de är uppätna... Recepten har jag också fotat av - enklast så. (Så glöm inte att klicka på bilden för att lättare läsa receptet!)
Här kommer så recepten!
Först ut är "Kladdiga cookies" ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor (2010). Dessa bakade jag faktiskt till Hugos kalas i helgen, så där fanns ett färskt foto. :) De stod inne liite längre än vad jag helst vill, men smaken är det inget fel på. Utseendeskillnaden mellan mina och de ursprungliga kakorna är dock ENORM!!!
Mias version har flutit ut mer samtidigt som de är kladdigare inuti (förmodligen eftersom de har fotats medan de är varma, så chokladen fortfarande är mjuk...). Ibland byter jag ut 300 g av chokladen till mjölkchoklad för att pojkarna tycker bättre om den mildare chokladsmaken.
Min handskrivna anteckning säger att det går bra med bara 400 g choklad också, men det är absolut godare med 500 g!
__________
Härnäst kommer "Chocolate Chip Cookies" ur Therese Wikströms bok Njut en liten smula (2005). Hela den boken är för övrigt värd att äga! Flera av mina favvorecept på småkakor finns där och en alldeles fantastisk chokladtårta med hallon... Mmm!
Just denna kaka hade jag inget eget foto på, så detta är hämtat ur boken. Therese bakverk brukar vara ganska stora, som kanske syns på bilden och jag brukar göra dem något mindre, så jag får 25-30 kakor av detta recept. Ni gör förstås så stora eller små kakor ni vill. :) Ibland byter jag ut nötterna mot vit choklad - gott gott!
_____________
De sista två recepten fick jag av min syster i ett handskrivet recepthäfte tillsammans med en muffinsplåt 1998. I häftet fanns inte bara härliga muffinsrecept, utan även två olika chocolate chip cookies.
Den första har jag inget foto på, men det är en traditionell cookie. Jag brukar dock använda rumsvarmt smör istället för margarin och vilken annan sorts choklad som helst, men inte blockchoklad.
Det sista receptet är lite annorlunda än de andra, för det finns inga chokladbitar i dem, bara nonstop PÅ dem. De blir riktigt sega inuti och ser jättefina ut. Även här byter jag ut margarin mot rumsvarmt smör.
Jag fick leta länge innan jag hittade ett kort på dessa cookies. De görs relativt ofta och jag har haft med dem till jobbet och jag VET att jag fotat dem i en fin kakburk vid ett tillfälle, men korten verkar uppätna just ikväll... Till slut hittade jag ett från Hugos barnkalas 2009! :) Så här kan de alltså se ut:
Innan de bakas av ska nonstopen sitta ganska nära varandra, så blir det lagom när de har flutit ut. Annars är det förstås gott med M&Ms eller Smarties eller andra chokladgodingar uppepå. Det går också bra att strunta i dekorationen och istället grovhacka vit choklad och blanda i smeten.
____________
Jaha! Här var mina favoritrecept på chocolate chip cookies. Men, Sofia, du var ute efter en kaka som barnen lätt kan vara med och baka - gissa vilken mina barn tycker bäst om att hjälpa till med?
Den sista förstås! Det kan ju hända att det blir en och annan nonstop över... ;)
Vad gott det ser ut! /Lena
SvaraRaderaTack, Lena! Det ÄR gott! ;)
Radera