måndag 23 juni 2014

Pirattårta till Hugo

Tänk att Hugo snart är 8 år. Alldeles galet att jag har varit hans mamma så länge.

Förra sommaren låg bloggen  i dvala och därför visade jag aldrig hans 7-årstårta. Den kommer nu istället. :) Han hade piratkalas och ville ha en Jolly Roger-tårta, så då fick han en.


 Jag gjorde den gamla vanliga tårtbottnen (1,5 sats) i långpanna, delade den en gång och lade både vaniljkräm och jordgubbssylt emellan, på med övre delen som fick ett rejält lager med grädde på sig.

Den svarta marsipanen är köpt på Panduro. Jag kavlade den ganska tunn och rullade upp den på kaveln för att sedan rulla ut den över tårtan. Det var lite meckigt och i ena hörnet fick jag faktiskt skarva på lite, eftersom jag hade måttat lite slarvigt... Svart är inte heller särskilt förlåtande för fingeravtryck, som jag upptäckte då jag satte tummen rakt på det svarta när benen skulle på plats. Om du aldrig har jobbat med svart marsipan förut, så var noggrann och ta det lugnt. :) (Det gjorde inte jag.)


 Eftersom det skulle vara en flagga tänkte jag att det inte gjorde något om grädden under var lite "böljande" så att flaggan inte blev helt slät. Gräddvågorna hade helt klart kunnat vara större, så att det syntes tydligt och inte bara såg gropigt ut.


Dödskallen och benen är gjorda i sugarpaste. Jag gjorde mallar i kartong, som jag sedan lade ut på den kavlade sugarpasten. Sedan skar jag med skalpell och använde tandpetare för att få bort allt ur näsan, ögonen och munnen. Det fick ligga och torka till lite innan jag satte fast det på tårtan med hjälp av en gnutta vatten som lim.

Tårtan var god och Hugo var nöjd, alltså var jag också nöjd. Till årets födelsedag (om bara 5 dagar) har han beställt en helt annan sorts tårta. Ingen marsipan och inga figurer alls, men himla god kommer den att vara. Ni ska få se! :)


1 kommentar:

  1. Fick smaka Hugos 7-års tårta. Ser fram emot att få smaka hans 8-års tårta. Förresten, tack för inbjudan.Vi kommer!

    SvaraRadera