fredag 27 juni 2014

Snabb vardagslunch: Baconpasta


För många år sedan bjöd min syster på en pastasås med bacon, tomat och vitlöksost. Den har utvecklats till en vardagsfavorit hemma hos oss och har räddat många "panikmiddagar". Det är få ingredienser, som man alltid kan ha hemma, och det tar lika långt tid att göra som att koka upp vatten och koka pasta. Perfekt! :)

Baconpasta (4 pers)

2 paket bacon
200-400 gram färskost med vitlökssmak
1 gul lök
ca 4 tomater (beroende på hur mycket familjen gillar tomat)
valfri pasta i valfri mängd :)
__________

Börja med att sätta igång pastavattnet, så att pastan kokar under tiden som du gör såsen. Värm upp en stekpanna. Skär eller klipp baconet i små bitar och knaperstek det. Tärna under tiden tomaterna och hacka löken. Lyft ur baconet och skölj ur pannan. Fräs sedan löken. När den har fått lite färg är det dags att röra ut färskosten i stekpannan tills det blir en härlig sås. (Det går utmärkt att späda med vatten om såsen känns för krämig.) När såsen börjat puttra lite smått ska de tärnade tomaterna i, så att de precis får upp värmen. Förhoppningsvis är pastan klar nu, så vänd ner baconet i såsen och servera på stört med rykande het pasta. Enkelt och gott och lätt att variera. Testa utan tomater, med mer bacon, utan bacon, med annan smak på osten, med majskorn, med hälften creme fraiche och hälften ost...

Det finns en ännu enklare och snabbare variant, då baconet inte tas upp, utan så fort det har fått färg, går löken i och efter det både osten och tomaterna samtidigt och bara rör ihop. Då blir det inte knaperstekt bacon, men det är kanske inte nödvändigt. :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar