tisdag 24 juni 2014

Sommarutflykt: Läckö Slott

Denna sommar tänker jag försöka dela med mig av våra bästa utflyktsmål, framför allt platser vi gärna återvänder till år efter år och i vissa fall platser jag besökt även som barn. Först ut är Sveriges (i mitt opartiska tycke) vackraste och mest sagolika slott - Läckö slott, beläget vid Vänerns strand på Kållandsö i Lidköpings kommun.


Vi har besökt Läckö nästan varje sommar så länge jag kan minnas. Skolutflykter, familjeträffar, operakonserter på inre borggården... Det är så vackert på utsidan och vindlande mörkt och spännande på insidan. Den numera torrlagda vallgraven sätter igång fantasin hos barnen och att gå ett varv runt slottet och upptäcka både dass och lönngångar får även min fantasi i rörelse.


Hur såg det ut på Magnus Gabriel de la Gardies 1600-tal? Vilka har slitit på stentrapporna, suttit i fängelsehålorna och smugit i lönngångarna? Hur lät det vid de stora festerna? Vad skvallrades det om i köket och i pigkamrarna? 


Och rätt som man går där inom de tjocka väggarna ser man en glimt av vackra Vänern. Här genom utgången till den återuppståndna Slottsträdgården. 


Det ätbara som odlas här tas om hand och serveras på områdets restauranger.


Här finns guidade turer, utställningar att se på egen hand och speciella barnvisningar. Hugo har gått två olika visningar - en där kökspigan tog med sig barnen på en tur genom slottet och en som handlade om läskiga Läckö - med fängelsehålan, häxor och annat. :) 


Traditionen bjuder att barnen ska fotograferas på någon av de båda kanonerna som finns innanför den yttre porten. Här har jag suttit som barn och nu har Victor gjort detsamma. 


I slottet finns även en slottsbod, med försäljning av såväl leksaker som bruks- och prydnadsföremål. Här säljs bland annat den vackra Läckökrukan, gjord i Porslinsfabriken i Lidköping. Den finns i flera modeller och storlekar och säljs endast via Porslinsfabriken och i Läckös slottsbod. 


Ett stenkast från slottet ligger Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset, som var en symbolisk gåva till kronprinsessan på hennes 30-årsdag. Där finns mycket att upptäcka för både barn och vuxna. Hugo och Victor hittade många spännande saker att trycka på, lyssna på och bygga med. Där finns även en prisbelönt restaurang, Hvita hjorten, där man inte alltid vet vad som serveras. Det beror nämligen delvis på vad som skördats i slottsträdgården och vad som fiskats upp i havet. :) Sånt gillar jag!


Mittemellan Naturum och slottet finns en liten sandstrand och en stor gräsmatta. Perfekt för svettiga och trötta barn innan man sätter sig i bilen för att bege sig hem. Här kan man också hyra trampbåtar och annat som flyter. Gräsmattor finns det förresten gott om, så vill man ha med picknick finns det goda möjligheter att avnjuta den. Vid parkeringen finns även sittplatser under tak och går man en bit utmed vattnet åt andra sidan slottet finns det klipphällar att rasta vid. 


Oavsett om man besöker Läckö för första gången eller är en flitigt återkommande gäst, finns alltid något nytt att upptäcka. Nya temautställningar varje år, ibland i nya rum; tillfälliga konserter och den årliga sommaroperan - alltid något nytt som sagt. Har man dessutom barn med sig, vet man aldrig vart besöket kan sluta. Kanske svänger man runt ett annat hörn än det man brukar och hamnar någon helt annanstans... 

(Och ja just det, det är en bit att åka med bil från Lidköping. Man undrar flera gånger om man verkligen har kört rätt och om det verkligen var så här långt att åka förra året, men tänk inte på det! Njut av vägen istället, för det är nästan lika vackert på vägen till slottet som det är när man äntligen är där.)

2 kommentarer:

  1. Åh vill också dit igen, ha en fin dag, kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så fint där! :) kram

      Radera