torsdag 3 juli 2014

Årets flädersaft


Nu är jag i full gång med årets fläderblomsskörd och tillhörande safttillverkning. Två omgångar är helt klara, den tredje står på tillväxt och fler blomklasar väntar på att slå ut.


Jag har gjort flädersaft flera år i rad och det har alltid varit på fådda blommor, men i år har jag min egen fläder! :) Det är en rebellisk liten sak, som helt plötsligt dök upp i ett dolt hörn i trädgården, vid barnens hemliga koja bakom en gran och en enrom rhododendron. När vi röjde där för några år sedan råkade Jonas såga av den. Till min stora ilska. Sedan har vi vårdat den, knutit upp grenar och haft oss. Förra året var det fem blomklasar på den och i år är den alldeles fantastisk!Klasarna är galet stora, så den bunke som vanligen brukar rymma 20 klasar svämmar alldeles över.


Så till receptet. Som vanligt är det Theas recept från Söta saker som jag använder. Jag använder citronsyra istället för vinsyra, annars följer jag receptet helt och hållet. Förra året jäste saften i värmen, så nu är jag extra noga med att röra runt i den varje dag och känna så att allt luktar okej, men med tanke på avsaknaden av riktig sommarvärme tror jag att det är lugnt i år. :)4 kommentarer:

 1. Det ser härligt ut. Själv håller jag som bäst på att dricka upp förra årets skörd. Har inte börjat med årets ännu. De klasarna ligger i frysen i stora uppblåsta fryspåsar.//mor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite inne på att frysa de klasar som är kvar. Börjar få slut på flaskor att hälla saften i. Samtidigt går det ju utmärkt att frysa in i burkar också... Jag får se hur jag gör. :)

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, Marlene, min absoluta favoritdryck på sommaren! :)

   Radera