måndag 7 juli 2014

Minitårta: Vaniljtårta med hallon och blåbär

I fredags hade vi vänner på besök - kalasbesök. Våra barn är jämnåriga och vi brukar träffas och fira deras födelsedagar samtidigt, bara vi, så i år var det två 8-åringar och två 5-åringar som skulle firas. Eftersom det var svårt att bestämma vilken tårta jag skulle baka gjorde jag två minitårtor istället. En med choklad och godis och en med vanilj och bär. I detta inlägg finns receptet till tårtbottnarna och till bärtårtan och i ett separat inlägg beskrivs chokladtårtan. :)

Vaniljtårta med hallon och blåbär

Till denna tårta behövs:
1 tårtbotten
vaniljkräm
2-3 dl vispgrädde
färska hallon
färska blåbär
ev lite outspädd flädersaft


Tårtbottnar till 2 tårtor

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1 dl mjölk
________

Vispa ägg och socker pösigt, rör i mjöl och bakpulver, sedan smöret och sist mjölk. Smöra och bröa två små formar med löstagbar kant (ca 12 cm i diameter), fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 175 grader och i ca 25 minuter. (Jag har bara en form, så jag har gjort en botten i taget och smeten har inte alls mått dåligt av att vänta...) Baka gärna bottnarna en dag i förväg. Vill du smaksätta själva bottnen med något kan du redan då stänka lite outspädd flädersaft på den, till exempel. Då blir tårtan både saftigare och smarrigare.


Vaniljkrämen gjorde jag nästan helt enligt ett recept ur Leila Lindholms A piece of cake (2008). Eftersom receptet är till en stor tårta blir det en del kräm över. Gör två likadana tårtor, baka något annat gott samtidigt eller frys in den och använd till nästa minitårta. :)

Vaniljkräm

2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl socker
7 äggulor
1,5 dl majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör
_________

Dela och skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med mjölken. Ta ur stången efteråt. Vispa under tiden socker, äggulor och majsstärkelse pösigt.  Slå över mjölken under vispning. Häll tillbaka alltihop i kastrullen och värm under vispning. När blandningen har börjat tjockna häller du över den i en kall skål. Vispa i smöret så det smälter och vispa krämen slät. Kyl skålen i isbad eller i kylskåpet. Det går bra att även göra krämen dagen innan. Se då till att plasta den innan den åker in i kylen. 


Nu har du färdig tårtbotten och färdig vaniljkräm. Dags att få ihop en tårta! 

Vispa 2-3 dl vispgrädde ganska fast och ställ åt sidan. Häll upp en fjärdedel av vaniljkrämen i en separat skål och vispa den något fluffig. Blanda ihop grädden och krämen och vispa eventuellt lite till för att få en lagom "bredbar" konsistens. Vill du att det ska smaka mer vanilj tar du helt enkelt i större mängd kräm och vispar till fungerande fasthet. 

Dela tårtbottnen i tre delar. Täck första delen med vaniljgrädden och lägg på ett lager med färska hallon - platta gärna till dem något. Lägg på andra delen och täck även den med vaniljgrädde. Lägg på ett lager med färska blåbär. Lägg på locket på tårtan och spackla hela med vaniljgrädden. Dekorera tårtan med hallon och blåbär. Klart! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar