onsdag 9 juli 2014

Minitårta: Chokladtårta med godisdekor

Dags för ytterligare en minitårta. Denna gång med choklad av olika slag. Jag har sett många bilder på tårtor med sådan här dekor och varit sugen på att göra en egen. Nu är det gjort och den blev himla god! Mintårtan ger 4-6 bitar och är ganska mäktig.


Chokladtårta med godisdekor

Till denna tårta behövs:
1 tårtbotten
chokladsmörkräm
10-15 färska hallon
1 stort rör Smarties (eller annat godis av samma slag)
2 askar Fingers (eller KitKat eller annat liknande)
ett vackert snöre att knyta runt tårtan (för hållbarhet!)


 Recept på tårtbotten finns här. Observera att det receptet ger två sådana här tårtor.


Chokladsmörkräm

200 g choklad (jag använde Marabous vanliga mörka)
175 g rumsvarmt smör
50 - 70 g florsocker
_________

Smält chokladen och låt den svalna helt - det är viktigt, annars smälter smörkrämen. Vispa smör och den mindre mängden florsocker luftigt. Rör ner den avsvalnade chokladen och blanda noga. Vispa återigen till luftig konsistens. Här kan det eventuellt behövas mer florsocker för att få rätt konsistens. Det går även bra att låta krämen stå i kylskåp en stund innan tårtan ska dekoreras.

All kräm går inte åt till en tårta, men det blir för liten mängd om man delar receptet på hälften. Gör några havreflarn och använd krämen att lägga emellan vetja! :)


Nu har du färdig tårtbotten och chokladsmörkräm. Dags att montera ihop tårtan!

Dela bottnen i två delar (går förstås att dela i klassiska tre också). Bred ett rejält lager med smörkräm på den första delen och tryck ner några hallon i krämen. Lägg över den andra delen. Stryk tårtan med ett ganska tunt lager smörkräm, men så att hela tårtan är täckt. Du kan förstås använda mer smörkräm, men den är ganska söt och mäktig... Placera ut Fingers tätt intill varandra runt hela tårtan. När den sista är på plats trycker du till dem lite lätt, så att de verkligen sitter på plats. Knyt genast ett vackert band runtom, så att inga fingrar ramlar loss av misstag. Täck tårtlocket med Smarties. Klart!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar