torsdag 24 juli 2014

Sommarutflykt: Mopedum - Svenska nostalgimuseet


Häromdagen tog mamma och jag med oss pojkarna till Mopedum i Nynäshamn - ett litet nostalgimuseum, som byggts upp kring en mopedsamling men växt ut till ett nästintill heltäckande tidsdokument över perioden 1952-1979, med uppbyggda interiörer och montrar med massor av prylar.

Mamma, som är född i slutet av 40-talet, kände igen det allra mesta, men även jag upptäckte många bekanta föremål. Sådant som vi hade hemma när jag var liten eller sådant som farmor eller mormor och morfar hade. Pojkarna sprang fram och tillbaka och upptäckte hockeyprylar, serietidningar, lego, cyklar, smurfar...

Innan vi gav oss av tog vi varsin smörgås i intilliggande Kafé Radiokakan - väl värt ett besök även det!


Köksprylar och lanthandel från 50-talet.Som hockeymorsa är jag glad över att skydden har utvecklats lite...


Med tanke på vurmen för 50-talet skulle detta kunna vara ett alldeles nytt kök. :) 


Kanske ska lägga upp denna bild som senaste FB-status? 


I kiosken såg det ut så här.


Hockeyspel i plåt. 


Jag kunde inte låta bli att fota legot. Här är det inte uppdelat i pojk/flick-lego minsann!! 


...och helt plötsligt dök barndomens kök upp, med murriga färger och förpackningar som jag inte visste att jag kom ihåg. :) 


I köksskåpet fanns saker som vi kände igen. Den bruna kaffeburken bredvid fromagen på bilden nedan är en likadan som mor och far fortfarande använder till sitt kaffe. Där fanns också något som fullständigt oväntat gav mig gåshud och det var en liten och spenslig SodaStream. 

I ögonblicket jag såg den förflyttades jag till Danmark. Till en liten sommarstuga kallad Skovhuset. Till tant Greta och farbror Sven. Farbror Sven som tog med mig och min syster till ett rum bakom det lilla köket. Där fanns en sådan här Soda Stream och där fick vi välja smak på vår egen dricka och hjälpa till att trycka på maskinen. Två eller tre korta tryck och ett långt så det pyste. :) 

När jag blundar kan jag se precis hur det såg ut där, jag kan höra farbror Svens röst och känna hur det luktade. Tänk att en liten plastpryl på ett till synes oansenligt litet museum i Nynäshamn kan framkalla det. 


Ta sällskap med olika generationer och åk till Mopedum! Vem vet vilka minnen ni kommer att komma ihåg?!

3 kommentarer:

  1. Det var ett härligt besök och en härlig avslutning på en "arbetsvecka" på Vintervägen./mor

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera