tisdag 15 juli 2014

Sommartårta eller Rice Krispies-tårta

Denna tårta hade vi både på midsommarafton och på Hugos kalas. Den är lättbakad och finns i ett otal olika varianter. Följande recept har jag fått från mamma. :)


Sommartårta

4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice Krispies

Fyllning
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker

vispgrädde
frukt och bär


Vispa äggvitorna till hårt skum tillsammans med sockret, som vispas i lite i taget. Rör sedan ner Rice Krispies i marängen. Häll i långpanna klädd med bakplåtspapper och låt stå i mitten av ugnen, i 125 grader, i 80 minuter.

Gör fyllningen under tiden. Blanda äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp under vispning. Ta av kastrullen från värmen när krämen börjar tjockna. Tillsätt smöret i klickar och vispa tills smöret har smält. Rör i vaniljsockret. Ställ krämen att svalna.

Både botten och fyllning görs med fördel dagen innan tårtan ska serveras, men lägg inte ihop den förrän strax innan servering.

Dela botten försiktigt i två delar. Jag har använt en stor tandad brödkniv, vilket fungerar bra. Marängen har en tendens att spricka... Bred ut den avsvalnade smörkrämen på ena halvan, lägg över den andra, täck med vispad grädde och valfria bär och frukter. Till midsommar blev det förstås jordgubbar. :)


 Till Hugos födelsedag blev det en annan variant. Dels gjorde jag två bottnar, som jag lade på varandra, eftersom tårtan skulle räcka till fler. Dels gjorde jag en vaniljkräm som fyllning istället för smörkrämen. Jag var dock lite otålig, så vaniljkrämen hann inte stabba till sig och det blev en rinnig historia. Men god. ;) Det är också gott att ha bär eller skivad frukt tillsammans med krämen mellan de båda lagren.Snabb och enkel med enkla ingredienser. Jag gillar't!

1 kommentar:

 1. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  SvaraRadera