lördag 16 juli 2011

Att bygga

Sedan åtta år tillbaka bor vi i ett 50-talshus, som vi ska bygga ut och helrenovera. Det är därför vi gräver så för-jordat.
Vårt hus idag är 85 kvadrat stort. Två sovrum, vardagsrum, kök och badrum ryms på vanliga boplanet. Källarplanet är lika stort och består av två inredda rum, garage, förrådsutrymmen och pannrum/tvättstuga. Även om vi inte skulle göra huset större är en helrenovering nödvändig. Dränering, tilläggsisolering, nya fönster, nya avlopp, nytt badrum, nya eldragningar, mura om skorstenen...
När vi flyttade in målade vi om och tapetserade och ägnade tid åt trädfällning och annat trädgårdsarbete. I tanken har vi nog hela tiden gjort huset större och vi har byggt ut åt alla möjliga håll, rakt och i vinklar och lagt på en våning, men det tog flera år innan vi kom fram till hur vi egentligen ville ha det.
Nu blir huset 40-45 kvadrat större per plan, i en förlängning av huset. I källaren blir det badrum, groventré och tvättstuga i utbyggnaden. Gamla garaget blir allrum, de två rummen görs iordning åt killarna och förrådsutrymmena blir mer organiserade. På boplanet blir det öppet kök och matplats i utbyggnaden, nytt badrum och större hall. Vi bygger även en liten utbyggnad vid entrén, för att kunna förlänga källartrappan, så att den inte behöver vara så brant. På det sättet bryts också den långa fasaden av lite.
Förra året drog vi igång på allvar, genom att bygga ett nytt fristående garage och gräva ut för utbyggnadens källarplan. I år är det resterande markarbeten som gäller, med gjutning av platta, murning av nya källarväggar och dränering. Eftersom vi inte vill att huset ska se ut att vara för stort för sin "sockel" när vi har tilläggsisolerat, kommer vi också att göra befintliga källarväggar tjockare - en slags tilläggsisolering även av dem, alltså. Nästa år blir det att få ordning på det yttre - upp med väggarna till utbyggnaden, nytt tak, tilläggsisolering och nya fönster. Året därefter ska både kök och badrum och allt annat inomhus bli klart.
...och sedan andas vi ut. Eh...
Vilken tur att vi har det väl förspänt med tillflyktsorter. Alldeles nära finns farmor och farfars lantställe, en liten bit längre bort finns systers lantställe, ganska mycket längre bort finns mormor och morfars hus. Så ibland kommer jag och grabbarna att sticka hemifrån, så att Jonas får jobba koncentrerat; ibland kommer grabbarna att få semester, så att Jonas och jag kan jobba koncentrerat och ibland kommer vi nog att behöva sova i annat hus allihop, så att matlagning och annat fungerar "som vanligt".
Det blir ytterligare några röriga år, men jösses, vad det kommer att bli bra i slutändan. Och vad trevligt det kommer bli att kunna ägna sig åt sådana triviala saker som jordgubbsodling och sällskapsspel under semestern...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar