torsdag 5 april 2012

Påsktårta

För några veckor sedan damp Coops medlemstidning ner i brevlådan med en galet gul påsktårta på omslaget. Jag tyckte den såg så härlig ut, så på min födelsedag förra helgen gjorde jag min version av just den tårtan.


Jag gjorde en vanlig tårtbotten. Övriga ingredienser:

Fyllning
400 gram tinade blåbär, rörda med 2 msk socker
2 dl av din bästa vaniljkräm
1 mogen, mixad mango
2 dl vispad grädde

Dekoration
400 gram gul marsipan/mandelmassa (finns färdigfärgad med banansmak att köpa i vanliga matbutiker)
100 gram mörk choklad
godisägg
100 gram vit choklad
drygt 2 dl färgglatt strössel

Dela tårtbottnen i tre delar. På det understa lagret brer du ut hälften av blåbären tillsammans med vaniljkrämen, och på nästa lager resten av blåbären och mangogrädden. Om det blir lite grädde över kan du täcka tårtbottnen lite slarvigt med den, för att få bra fäste med marsipanen.

Smält den mörka chokladen och bred ut den i långa, lite breda "ränder" på ett bakplåtspapper, med hjälp av baksidan på en sked. Ställ att stelna.

Dags att kavla marsipan. Ta lite matolja på både kavel och bakbord, så fastnar inte marsipanen. Kavla ut marsipanen tunt till en avlång platta ca 15x75 cm. Dela marsipanen i tre rektanglar, så att det blir lättare att lyfta upp den på tårtan.

Lägg en marsipanrektangel i taget slätt mot sidorna på tårtan och "rynka" den uppe på tårtlocket. Det är meningen att den inte ska täcka hela locket. (Det gör inget om hålet blir större än på bilderna nedan.)


När marsipanen är på plats smälter du den vita chokladen. Använd en pensel (brödpensel är bäst) och måla en decimeter i taget på tårtans sidor. Tryck snabbt dit rikligt med strössel, så att det fastnar i chokladen. Måla på en bit till och tryck dit strössel.


Precis innan servering fyller du "hålet" på tårtlocket med godisägg av olika storlekar och bryter chokladränderna i olika längder och lägger som kvistar mellan äggen, så får man ett fågelbo på toppen av tårtan.

Ha en riktigt härlig påskhelg!

2 kommentarer:

  1. Tack så mycket! Jag var ju en av dem som fick förmånen att smaka denna tårta, Jättegod! Skall göra min version av den och bjuda våra gäster på påskafton. Kram mamma

    SvaraRadera
  2. Wow, den ser ju helt galen och härlig ut. Mer godis på tårtorna i påsk!

    SvaraRadera