söndag 28 augusti 2011

Kaoskaka

När huset är uppochnervänt, trädgården en stor jordhög, årets nya elever i en enda röra i huvudet, tiden knapp och husets invånare allmänt griniga, finns det bara en sak att göra. Att baka världens enklaste kladdkaka. Den är så enkel att den går att baka när som helst och i fullt kaos och den är så god att man inte kan låta bli att bli på bra humör.


Tio minuter tar det. Från tanke till tillfredställelse. Kakan i sig kan också vara smått kaotisk, eftersom det går att stoppa ner nästan vad som helst i den. Gôtt! Kaoskakan får bli mitt bidrag till Månadens sötsak hos Tea, eftersom augustitemat är just "lättlagat".


I grunden finns Mia Öhrns mikrokladdkaka ur boken Kladdkakor från 2003, men jag slarvar lite när jag gör den, eftersom jag struntar i att vispa ägg och socker pösigt och att blanda torrvarorna innan de ska ner i äggsmeten. Jag brukar också häva i annat gott som finns hemma eller det jag är sugen på. Det blir lite roligare så. Den här gången blev det grovhackad choklad.

Kaoskaka
175 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad, gärna 36-procentig
100 g vit choklad
florsocker till garnering

Smält smöret. Blanda ihop ägg och socker och sedan i med smöret. Blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker, men blanda bara så att smeten precis går ihop. Grovhacka ungefär hälften av chokladen och vänd ner den i smeten. Häll alltihop i en mikrougnssäker pajform, så stor som får plats i mikron. Grädda på full effekt i ungefär 8 minuter. Under tiden passar du på att städa undan och koka kaffe eller te eller blanda saft och duka fint.


När kakan är färdig ska den fortfarande vara kladdig inuti och på ytan ser den nästan ut som den där pulverchokladpuddingen som säkert många med mig åt som små...bubblig alltså. Den ser faktiskt inte så himla kul ut. Därför pudrar jag lite florsocker ovanpå och sedan river jag över resten av chokladen med hjälp av osthyveln. Lite trevligare och hur gott som helst!


(Lika gott är det att ha nougatbitar i, hyvla nougat över så att den smälter till ett lock, röra i jordnötssmör, hacka i rostade hasselnötter, dekorera med strössel eller glasyr, osv, osv...)

8 kommentarer:

  1. micro kladdkaka låter praktiskt. det ska jag testa. den ser jättegod ut!

    anna

    SvaraRadera
  2. Men guuud va gott det låter, och ser ut!

    SvaraRadera
  3. Hittade din kaoskaka genom söta saker och föll pladask! Så enkelt det låter och så god den ser ut <3 Vilken fin blogg du har =D

    SvaraRadera
  4. Oj, perfekt kaka! Jag undrar dock vad som är full effekt på din mikro? Jag villl använda mig av "din fulla effekt" så att kakan blir lyckad för mig också!

    SvaraRadera
  5. Tack! Ja, den är riktigt god och larvigt enkel.
    Frostrosor - jag vet inte riktigt den fulla effekten...står ingenstans på mikron och inte har jag nån bruksanvisning kvar. Sätt tiden på typ 6 min och skaka lite försiktigt på formen. Om allt "flyter" omkring kan du ta ett par minuter till. Detg gör förresten inget om den blir genombakad. Då är den som en smarrig chokladsockerkaka. :) Lycka till!

    SvaraRadera
  6. Mums! Kladdkaka är ju det bästa!! :)

    SvaraRadera