torsdag 18 augusti 2011

Morotsmuffins med citron- och färskostglasyr

Jag köpte så fina närodlade knippmorötter häromveckan. Vi åt dem råa. Vi snabbkokade dem och åt med en smörklick. Vi rev dem och gjorde muffins. Mmmm! Morotsmuffins med citron- och färskostglasyr (12 st)
1 dl strösocker
2 ägg
2 dl gräddfil
0,5 dl mjölk
saften från en halv apelsin
2 tsk kanel
3,5 vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 dl finrivna morötter
50 g smält smör
50-100 g färskost, typ philadelphia
(ev. lite kanel och brun farin att pudra över muffinsen)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret pösigt. blanda ner gräddfil, mjölk, apelsinsaft och kanel. Vänd ner mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan de rivna morötterna och det smälta smöret. Rör inte för mycket i smeten, blanda bara precis tillräckligt för att få smeten jämn. Risken är annars att du står med en gummiseg historia när allt är klart. Trust me.

Skär färskosten i 12 små bitar. Placera muffinsformar i en muffinsplåt, fyll formarna till 2/3 med smet och tryck i en ostbit i mitten av varje form. Pudra över lite kanel och brun farin. Grädda ca 35 minuter mitt i ugnen. Låt svalna, eller ännu hellre stå till nästa dag...


Vill du kan du vara klar nu. Morotsmuffinsen är saftig i sig och behöver egentligen ingen glasyr. En valnötskärna på varje muffins innan gräddning kan vara snyggt, eftersom det lätt blir en liten grop där ostbiten ligger.

Jag tycker om glasyr. Nedanstående är en riktigt smarrig variant. Ta proportionerna med en nypa salt - det hela beror ju på vilken konsistens/sötma man vill ha. Testa dig fram, helt enkelt.


Citron- och färskostglasyr 
100 g färskost, typ philadelphia
drygt 6 dl florsocker
skal från 1 citron
ca 1 msk citronsaft
(ev 0,5 dl grovriven morot)

Vispa ihop alla ingredienser utom moroten. Spritsa eller bred på muffinsen. Lägg gärna några "morotsflagor" på var muffins.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar