onsdag 30 januari 2013

Mjuk chokladkaka med hallon och chokladglasyr

Månadens sötsak hos Söta saker är mjuka kakor. Mitt bidrag blir denna chokladstinna kaka med hallon både i och bredvid... Underbar smakkombination tycker jag - hallon och choklad!


Kakan
200 gram mörk choklad
50 gram ljus choklad
200 gram smör
4 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker
100 - 150 gram hallon, färska eller frysta
(smör och kakao till formen)

Glasyr
50 gram smör
3 msk kakao
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
ca 4 dl florsocker

färska hallon


Smält smöret i en rymlig kastrull. Dra det från värmen och bryt i chokladen, rör om tills den har smält.

Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner en äggula i taget i chokladsmöret. Tillsätt mjöl, socker och råsocker och blanda tills smeten precis "gått ihop". Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Smörj och bröa (med kakao) en rund kakform, ca 1,5 liter, och häll i 2/3 av smeten. Fördela hallonen i formen och häll över resten av smeten. Grädda mitt i ugnen, i 175 grader, i ca 45 minuter eller tills kakan blivit i princip torr. Låt den svalna.

Gör under tiden glasyren. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kakao och vispgrädde. Låt det koka upp och sedan sjuda ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner vaniljsocker och florsocker. Blanda till en slät glasyr.

Dekorera kakan med glasyr och valfri mängd färska hallon. En klick grädde till servering är säkert gott. :)

2 kommentarer:

  1. Härligt med mycket hallon! Choklad och hallon är en favoritkombo hos mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en riktigt god smakkombination. En annan hallonchoklad-favorit finns i en av Mia Öhrns kladdkakeböcker - jag har skrivit om den här:

      http://borninagrasscottage.blogspot.se/2011/04/hallonchokladtarta.html#comment-form

      Radera