lördag 12 januari 2013

Efterrätt: Mangosorbet med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

Till nyårsmiddagen hade jag tänkt att göra Hallonsorbet med vaniljmascarpone på chokladkexbotten, som ICA hade på omslaget av sin kundtidning i december. Men all hallonsorbet var ju slut, så jag gjorde en mangovariant istället.

 
Själva receptet finns här, så jag skriver inte upp allt i detta inlägg. Men man kan i princip halvera mängden vaniljmascarpone, för det blev mycket över, eller så tar man helt enkelt mindre sorbet, så att det finns plats för mer mascarpone. :) Jag gjorde mindre än halva mängden hallonsås och det räckte gott.

Själva monteringen gör du så här.

Gör iordning mascarponeröran och kexsmulorna. Ta sedan fram vald sorbet, så att den hinner mjukna något. Klä 6 koppar/portionsformar invändigt med plastfolie.

 
Skeda i sorbet i kopparna. Tänk på att trycka till så att sorbeten verkligen fyller ut koppen. Fyll ungefär 2/3 med sorbet. Gör sedan en urgröpning med hjälp av en mindre sked eller dylikt. Urgröpningen ska gå nästan ända ner till botten i koppen. För att få lite smakbrytning och en färgeffekt i den färdiga desserten lade jag ner hallon längs ner i urgröpningen innan jag fyllde på med mascarponekrämen. (Man skulle säkert kunna hälla i lite hallonsås, som beskrivs nedan, men då behöver man nog frysa kopparna en stund innan man fyller på med mascarpone.)
 

Spritsa rikligt med vaniljmascarpone i urgröpningen. Fyll eventuellt på med ytterligare sorbet, för att jämna till ytan. Lägg sedan över kexsmulor överst i koppen, så att de täcker både mascarpone och sorbet.


Vik över plasten och tryck till, så att smulorna packas till ett "hårt" lock. Man kan eventuellt öka på mängden kexsmulor, men då blir ju också bottnen på den färdiga desserten tjockare och hårdare = svårare att skära igenom.

Ställ kopparna att stelna i frysen i minst fyra timmar. Mixa under tiden ca 100 gram färska eller tinade hallon. Passera genom en sil, så att alla kärnor försvinner. Blanda i ca 1 msk strösocker och ställ undan.

I receptet står att man ska ta fram desserterna tio minuter innan servering. Det är lagom med tid. Först låter man dem stå i fem minuter innan det är dags att ta itu med den första. Doppa koppen lite snabbt i hett vatten. När du kan lyfta ur desserten med hjälp av plasten är det lagom - men lyft inte ur den helt! Vänd bort plastflikarna igen och stjälp upp dessserten på en assiett. Lyft bort koppen och dra försiktigt bort plasten. Gör samma procedur med alla innan du går vidare till nästa steg.


Nästa steg är att dela varje dessert. Ta en ganska stor, vass kniv och värm den i hett vatten. Torka av vattnet och skär försiktigt men bestämt igenom sorbeten. De kexsmulor som smiter iväg åt olika håll petar du bara in under desserten igen, så ser det "städat" ut. Skeda upp hallonsåsen så som du tycker blir snyggt, lägg upp några färska hallon och sen är det klart att servera.


Detta är en dessert att prata till. Då kommer den att tina i lagom takt.


Ställ gärna fram en skål med extra hallon och kanske extra hallonsås, så att gästerna kan komplettera om de vill.

För mig gjorde det inget alls att det inte fanns någon hallonsorbet när jag skulle göra denna dessert. Det blev en mer färgglad efterrätt och jag gillade kombinationen av syrlig mango, vaniljlen mascarpone, chokladknaprig botten och söta hallon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar