fredag 16 mars 2012

Gudomlig chokladtårta


Vill du bjuda någon du tycker riktigt mycket om på något riktigt gott? Här har du receptet! Tänk bara på att göra den i god tid - åtminstone en dag i förväg. Den är egentligen perfekt efter 4-5 dagar...

Gudomlig chokladtårta
200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
180 gram mjöl
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Tryffelglasyr
300 gram grädde
150 gram smör
150 gram honung
500 gram mörk choklad (lika gott med Marabous mörka, som med Valrhonas 72-procentiga)

Börja med kakan. Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Rör bara precis så mycket så att alla ingredienser har blandats. Vispa inte!

Häll smeten i en smord springform (ca 24cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i cirka 25-30 minuter. Kakan ska fortfarande vara mjuk i mitten. Låt den svalna innan du tar ur den ur formen. Låt sedan kakan stå i sval rumstemperatur tills glasering.


Dags för tryffeln. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Smält grädde, honung och smör i micron eller i en kastrull på spisen. Häll den varma blandningen över chokladen. Rör tills du har en slät smet. Låt tryffeln stå i rumstemperatur minst 12 timmar, så att den får rätt konsistens.

Glasera den kalla kakan och låt den stå i sval rumstemperatur tills det är dags att bjuda på den. Det gör som sagt inget om det dröjer ett par dagar. Dekorera den med bär, blommor, strössel eller annat fint strax innan servering.

1 kommentar:

 1. Oj oj oj vad gott det ser ut!


  Jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
  Kom gärna förbi!

  Kram
  /Nellie

  http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

  SvaraRadera