Jag vet inte hur många gånger jag har gjort dessa chokladformar, men det är säkert 15 år sedan jag gjorde dem första gången, efter att ha hittat receptet i en av Arlas receptfoldrar som brukar finnas i mataffärn.
Det är en larvigt enkel efterrätt, med ingredienser man alltid kan ha hemma. Kan inte bli bättre!
Chokladformar
75 gram smör
100 gram mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
ev. 1 msk likör/konjak av något slag
frukt/bär och vispgrädde är gott som tillbehör
__________
Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och bryt ner chokladen i smöret. Rör tills chokladen har smält.
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i chokladsmöret och tillsätt ev. smaksättning.
Fördela smeten i 4 ugnssäkra portionsformar och grädda mitt i ugnen, i 225 grader, i 8-10 minuter. Smeten ska fortfarande vara lite lös i mitten. Låt dem svalna lite eller kallna helt innan servering.
Dekorera med florsocker, bär/frukt, riven choklad, grädde, citronmeliss/mynta... Denna gång använde jag florsocker, passionsfrukt och färsk mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar