söndag 9 januari 2011

Riddare i Gamla stan

Idag har hela familjen varit i Gamla stan. Fokus för dagen har varit riddare och drakar. Vi inledde med ett besök i Livrustkammaren - ett favoritmuseum för mig. Där fick Hugo se Gustav II Adolfs häst och kläder. Det är nog den ende svenske kungen Hugo har koll på, eftersom det var han som lät bygga Vasa-skeppet. Där fanns också en massa rustningar och coola riddarsaker, och på andra våningen finns två rum för barn med utklädningskläder och leksaker och en tjusig vagn, som bröderna förstås provåkte i. I presentbutiken fick de sedan välja varsin liten leksaksriddare, till Hugos stora glädje. Sedan var det dags för dagens huvudattraktion, något som det har talats om många gånger här hemma. Storkyrkans flådiga statygrupp - Sankt Göran och draken.
Hugo var helt begeistrad och tog av sig ytterkläderna och satte sig tillrätta på en bänk, med den lille leksaksriddaren i handen. "Mamma, berätta historien!" Och så fick jag berätta legenden om riddaren Göran som räddade en prinsessa ur drakens klor och befriade en hel stad från draken. Min store riddare hade nog kunnat vara kvar där hela dagen.
På väg därifrån råkade vi på vaktavlösningen, som fick pappa nostalgisk, eftersom det var amfibiesoldater som vaktade, precis som han gjorde när det begav sig. För att ha avverkat riddarna i Gamla stan så grundligt som möjligt tog vi oss även till den andra Sankt Göran och draken-statyn, som står utomhus. Den kunde vi gå runt helt och hållet, så där såg vi detaljer som vi missade inne i Storkyrkan.

Sedan var vi faktiskt ganska klara med riddare. Ja, alla utom lillebror förstås, som nog bara har börjat sitt riddarliv...

1 kommentar:

  1. ååå va roligt & mysigt ni haft det.Gossarna kan vara lyckliga som har just dej till mamma.Jag skulle kunna göra vad som helst för att få vara ett litet barn eller nja jag skulle nog kunna vara vuxen oxå för att få följa med dej runt i huvudstaden & få höra dina berättelser :)

    Love u !!!!

    Kramizzz Nilla

    SvaraRadera