måndag 2 december 2013

Chokladkolakaka

Idag fyller min moster 65. Det firar vi i all enkelhet här på "fel" kust med en lättbakad och smakrik chokladkolakaka. Grattis, kära moster! Kram får du nästa gång vi är på samma plats. :)

Chokladkolakaka

125 g smör
1,5 dl socker (jag använde rårörsocker)
2 ägg
1,5 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
0,5 tsk bakpulver

Topping

200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
100 g mjölkchoklad

Smält smöret och rör ner socker, ägg och sirap. Rör sedan ner de torra ingredienserna. Smörj och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, 200 grader, i ca 20 minuter. (Håll koll på tiden, så att kakan inte blir för torr.)

Blanda färskost och florsocker till en slät frosting. Hacka chokladen. Bred frostingen över kakan i valfritt "mönster" och fördela chokladhacket ovanpå.


Grundreceptet till själva kakan är hämtat ur tidningen "Hembakat" (nr 6 2013), men jag har ändrat det lite och toppingen är egenkomponerad.

2 kommentarer:

  1. Skulle ju ha tagit ett kort på blommorna jag köpte till "moster".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon har redan tackat för de vackra, så jag behöver inte se dem. :) Tack för hjälpen!

      Radera