måndag 23 december 2013

Lakritschokladkola

Ytterligare en Johanna Westman-favorit är denna ljuva lakritschokladkola, av min man och syster utnämnd som världens bästa, omtyckt även av en lakritsogillare som undertecknad. Vacker är den också. I originalreceptet doppas den i choklad, men det klarar den sig alldeles utmärkt utan. 


Du hinner fortfarande göra den för att ge bort, bjuda på eller frossa i själv under julen, men den passar förstås lika bra närhelst andan faller på.


Lakritschokladkola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dryg msk kakao
75 gram turkisk peppar (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör

Klä en form, max 20x20 cm, med bakplåtspapper. (Som jag skrivit tidigare: smöra formen lite lätt, så sitter pappret på plats.)

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda alla ingredienser utom smöret i en vid gryta. Låt koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 120-122 grader. (Det tar ungefär 15 minuter.) 

Ta grytan av värmen, rör ner smöret och häll smeten i formen. Låt kolan svalna lite innan du ställer den kallt för att stelna. 


Skär kolan i lagom stora bitar och vira in dem i bakplåtspapper eller folie, så att de inte fastnar i varann. Bästa sättet att skära dem är det samma som jag beskrivit sist i inlägget om vaniljkola. Då får man vackra, blanka bitar. Förvaras svalt. Bjudes frikostigt. Eller ätes frikostigt i avskildhet. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar