onsdag 11 september 2013

En studentmössa - i all enkelhet...Sjung om studentens fattiga dar! har jag lust att sjunga idag. Denna vackra vita och svarta mössa med sin klassiska blågula rosett har fallit offer för kommersialismen...

Idag har ett företag som säljer studentprylar varit på jobbet. Via smarta försäljningsknep får man elever att lägga allt från 1000 kr till 2000 kr på endast studentmössan!!! Det är helt sjukt!

Det ska vara äkta läder i svettremmen, vattenavstötande sammet, läderskärm, en massa extra mönster och krusiduller, en massa text i diverse klatschiga färger, annan färg inuti mössan, små guldband, swarowski-kristaller, pärlor och jox.

"Men alla extraval kostar ju bara 89 kr styck!" urskuldar de sig med.

Man kan till och med beställa ett "skydd" till mössan så att den inte riskerar att bli smutsig! Hela grejen är väl att det ska SYNAS att mössan faktiskt har använts. Och för 39 kr erbjuder företaget en försäkring, så att du kan få en sprillans ny mössa om den råkar bli för smutsig... HJÄLP!

Så mycket pengar bara för mössan, som ändå är vackrast när den är så enkel som möjligt. Jag inser att traditioner förändras och kan absolut acceptera att man vill ha sitt namn/program/årtal broderat på mössan, men i övrigt förstår jag inte alls denna hysteri som jag bevittnat idag. Eleverna får gå in på företagets hemsida och "sy ihop" sin egen drömmössa. Det är bara att klicka dit ytterligare ett tillval och sedan trycka på beställknappen. Fakturan kommer i november, mössan i februari. Lätt och enkelt!

För att se exakt hur lätt det är, gick jag själv in på ett av dessa företags hemsida. Efter några enkla knapptryck (där jag faktiskt struntade i vissa saker, t.ex. försäkringen) hamnade jag med denna mössa och  kostnadssammanställning:

Product Image

Guldpaketet

Strimma upptill, Brodyr baksida, Mösskartong Lyx, Champagneglas Lyx, Guldpenna, Visselpipa
999:-
Product Image

Tillval till Guldpaketet

Champagneglas Lyx Namntryck
0:-

Studentmössa Kashmir

Storlek:53
0:-

Tillval till studentmössan

Brodyr framsida Special, Gravyr innerrem, Brodyr insida, Kashmirkokard, Brodyr på mösskulle, Mössöverdrag Party, Foder Special - Tvåfärg, Skärmstrimma, Strimma nedtill, Programpin
980:-

Exp.avgift

79:-

Summa

2058:-
Du vet väl att du kan dela upp din faktura på 686:- på tre månader om du vill? Ring oss när fakturan har kommit!


En nätt liten summa, eller hur?!

(OBS! Uppmuntra gärna våra ungdomar att köpa saker på avbetalning också!!)


Sen ska det vara minst tre klänningar (studentskiva, utspring, mottagning) med matchande skor, smycken, väskor och smink, frisyrer, naglar, underkläder m.m. m.m. m.m. För att inte tala om alla prylar de bara "måste" ha som det står STUDENT 2014 på - kalsonger, flipflops, cigarettändare, konfettisprutor, ballonger (i valfri färg förstås), nyckelringar, tröjor, champagneglas, leggings, smartphoneskal, kondomer (!)...

Denna kommersialism gör mig faktiskt lite illamående! Många säger att "mamma ändå ska betala", men det finns andra som inte har den ekonomiska möjligheten. De ska inte behöva förklara varför de inte har valt en rosett i guld med rosa sten i mitten... Jag uppmanade mina elever att bara prova ut mösstorleken idag och sedan surfa runt på nätet för att hitta det mest prisvärda alternativet. Många trodde att det företag som var hos oss var det enda som sålde mössorna!

Jag önskar att vi som jobbar med ungdomar kan försöka hjälpa dem att stå emot och försöka att få ner köphysterin runt studenten. Man ska väl inte behöva spara pengar i flera år eller ha välavlönade föräldrar för att över huvud taget kunna springa ut genom skoldörrarna i juni och vifta med sin vita mössa utan att känna sig utanför?

Att kunna fira studenten med all lycka och glädje i världen ska väl inte hänga på hur stor plånbok man har? Det viktigaste är väl vad man investerat i det som är  innanför mössan - inte i mössan i sig?


På järnåldern - när jag tog studenten - köpte man sin mössa i en vanlig klädaffär. Det gick ju ganska bra det med! (Och nu ligger den i en låda på vinden... Häpp!)

6 kommentarer:

 1. Det är helt vansinnigt. När jag tog studenent på stenåldern (1994) så var det vår klass som ansvarde för försäljningen av mössor (som vi förmodligen fick någonstans ifrån). Inte kostade de så mycket. De var vita med svart sammetskant och kostade säkert bara några hundringar. Hörde just om hur dyra mössorna är när Melvin och Felix kusin tog studenten i somras.. Bedrövligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar skrivas i tidningarna om hur elever luras på pengar i samband med att de ska fixa studentflak, men jag har aldrig läst något om det här... Jag tror att min mössa kostade 300 eller så. Och det FINNS företag som säljer mössa med text bak och fram för 440 kr, så det vill till att kika runt bland olika företag, så man inte blir helt blåst på pengar. Undra just hur mycket de kommer att kosta när det är dags för våra... :)

   Radera
 2. Ja att "låta" sina barn ta studenten är svindyrt. För i de allra flesta fall så är det mamma och pappa som betalar fakturan när den kommer, på allt. Även om man är lågavlönad eller högavlönad, så betalar man... :( för man vill ju inte att ens barn ska börja livet med skulder... och det är inte bara mössan och kläderna som kostar utan festen med klassen, festen med skolan, festen hemma, flaket kostar ofantligt mycket m.m. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och det är så mycket prestige i det här för många elever. Man SKA ha både det ena och det andra "bara för att". Att vi lärare lyfter detta och faktiskt diskuterar det med eleverna kan kanske vara en början. Kanske något att ta upp på föräldramöten i både åk 2 och 3 också, för att förebygga hysteri. Det ska ju inte vara dyrare att ta studenten än att ta körkort...

   Radera
 3. Jag lät mina betala själva och det slutade med att äldste sonen letade fram CF Seifert (tror jag de heter) på internet som hade de billigaste mössorna och som sedan hela yngste sonens klass använde som leverantörer året efter. Det där med flak bojkottades när vi sa att vi lovade att fixa en cool hämtning istället (den ena fick åka veteranbil och den andra motorcykel med självaste jultomten) och det var ju en himla tur! Äldste sonens flak havererade så de fick bara åka en halvtimma och sen ta sej från motorvägen på nåt sätt för att åka hem och yngste sonens klass förstörde något så de blev ersättningsskyldiga... Allt detta slapp mina barn uppleva eftersom de hellre sparade sina pengar till nåt roligare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det var CF Seifert som hade mössor från 220 kr (utan någon text eller så). Vilken tur att de avstod flaken! Lite obligatorisk privatekonomi i gymnasieutbildningen vore kanske något... :)

   Radera