måndag 29 april 2013

Hallongrottor

Till Victors kalas bakade jag hallongrottor efter ett recept ur senaste numret av tidningen "Hembakat" som jag fick hem i fredags. De blev larvigt goda och gjorde succé på kalaset.

Eftersom hallonsylten är röd, blir detta mitt bidrag till Månadens sötsak - Rött hos Söta saker.


I tidningen skulle man göra 60 minigrottor i knäckformar, men jag gjorde normalstora i småbrödsformar och då blev det 32 stycken. 

Hallongrottor
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 dl marsánpulver
250 g rumsvarmt smör
ca 1 dl hallonsylt

Blanda socker, bakpulver, vetemjöl och marsánpulver i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta samman till en deg. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 15 bitar, rulla dem till bollar och lägg dem i småbrödsformar. (Varje boll vägde 20-25 gram.) Gör en liten (men djup) fördjupning i varje boll och fyll med lite sylt. Grädda mitt i ugnen, i 200 grader, i 10-12 minuter.


Jag lyckades baka av dessa alldeles lagom länge (11 minuter i min ugn), så när de fortfarande var varma var de lite degiga i mitten. Avsvalnade hade de precis den konsistens som jag älskar. Mjuka, fylliga inuti, yttersta lagret aningens "krispigt".

4 kommentarer:

  1. Far och jag har missat en hel massa goda bakverk. Det är bara att konstatera. Får se vad vi kan hitta på när firandet fortsätter på Vårbacka.

    SvaraRadera
  2. Tack för titten in i vår blogg!
    Testa jordgubbsfromagen, den är sååå god!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer jag absolut att göra!

      Radera