fredag 29 mars 2013

Chokladmuffins med smak av citron och ingefära

Jag gillar både syrligt, friskt och sött, och denna muffins är en perfekt kombination av det. En tungsöt chokladmuffins med syrlig citron i smeten och frisk ingefära i glasyren. Riktigt gott! Se upp med gräddningen bara! Gräddas den för länge blir den tung och tråkig, gräddas den för kort blir det bara smetig, men är den kletkladdig när den tas ut ur ugnen kommer den att gosa till sig alldeles perfekt medan den svalnar och då kommer citronsmaken fram på bästa sätt. :)


Mars månads sötsak hos Söta saker är just muffins, så detta får bli mitt bidrag dit.


Chokladmuffins med smak av citron och ingefära

200 gram mörk choklad
200 gram smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
180 gram vetemjöl
Rivet skal och saft från 1 citron

Glasyr
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
200 gram mörk choklad
ca 1 tsk ingefära - helst färsk, riven


Smält smör och bryt ner chokladen. Rör tills chokladen har smält. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Blanda växelvis ner mjöl och smörchoklad. Rör tills smeten precis "gått ihop".

Fördela smeten i muffinsformar eller direkt i smord och mjölad muffinsform. Smeten räcker till ca 12 stora eller 24 mindre muffins. Grädda i mitten av ugnen, i 200 grader, i 12-15 minuter. Prova gärna med en provsticka redan efter 10 minuter - de ska vara kletkladdiga i mitten.

Låt muffinsen svalna helt i rumstemperatur - helst till nästa dag.

Koka upp grädde, mjölk och sirap till glasyren i en kastrull. Tillsätt ingefära och chokladen, bruten i bitar. (Tips: Börja med en mindre mängd ingefära och smaka av, så att inte den tar över helt.) Rör tills glasyren är jämn och glänsande. Låt glasyren svalna, så går den lättare att breda på muffinsen. Toppa med strössel eller annat fint. Jag valde gult, för att symbolisera citronsmaken. :)



Denna gång stod muffinsen inne liiite för länge. Ser du den mörkare "fläcken" inuti denna avsvalnade muffins? Mera sånt ska det vara! Då är den som godast!

Detta recept passar även utmärkt att göra en hel kaka av. Smörj och mjöla då en form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175 grader, i ca 20-25 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt svalna i rumstemperatur till nästa dag för bästa konsistens. Bred på glasyren samma dag som kakan ska serveras. Kakan är som godast ett par dagar efter gräddning. :)



2 kommentarer:

  1. Verkar vara en riktigt spännande smakkombo! De här ska jag lägga på minnet! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marabou har en fylld chokladkaka i sitt Premium-sortiment som heter just Lemon&Ginger. Prova den om du är nyfiken på smakerna - det är liksom samma känsla som i detta recept. :)

      Radera