söndag 31 mars 2013

Påskig aprikoskaka

Så här på min födelsedag tänkte jag bjuda på en supergod (och söt) kaka, som med sitt äggiga utseende passar perfekt så här års. :)


Upp- och nervänd aprikoskaka
1 dl farinsocker
50 gram smör
1 burk aprikoshalvor
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl varmt vatten

Bred ut farinsocker i botten på en rund sockerkaksform och klicka ut smöret. Ställ in formen i ugnen, i 175 grader, tills smöret har smält.

Låt aprikoshalvorna rinna av. Vispa under tiden ägg och socker poröst. Blanda i bakpulver, mjöl, vaniljsocker och sist det varma vattnet.

Lägg aprikoshalvorna med kupan neråt ovanpå farinsockersmöret. Häll smeten över aprikoserna. Grädda i mitten i ugnen, i 175 grader, i ca 40 minuter.


Låt kakan stå i formen ca 5 minuter innan du försiktigt stjälper upp den på ett fat. Jag brukar behöva "lossa" den från formens kanter med en spatel först. :)

Servera gärna med vispad grädde eller vaniljkesella.



6 kommentarer:

  1. Perfekt recept, precis som det ska smaka!!!!

    SvaraRadera
  2. Jag byte varmvatten mot vattnet i aprikos burken. Blev jätte god !

    SvaraRadera
  3. Går den att göra glutenfri ?

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Denna gjorde min mamma ofta när jag va liten och vi hade gäster. Men jag kommer inte ihåg om man serverade den ljummen eller kall

    SvaraRadera