söndag 31 mars 2013

Påskig aprikoskaka

Så här på min födelsedag tänkte jag bjuda på en supergod (och söt) kaka, som med sitt äggiga utseende passar perfekt så här års. :)


Upp- och nervänd aprikoskaka
1 dl farinsocker
50 gram smör
1 burk aprikoshalvor
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl varmt vatten

Bred ut farinsocker i botten på en rund sockerkaksform och klicka ut smöret. Ställ in formen i ugnen, i 175 grader, tills smöret har smält.

Låt aprikoshalvorna rinna av. Vispa under tiden ägg och socker poröst. Blanda i bakpulver, mjöl, vaniljsocker och sist det varma vattnet.

Lägg aprikoshalvorna med kupan neråt ovanpå farinsockersmöret. Häll smeten över aprikoserna. Grädda i mitten i ugnen, i 175 grader, i ca 40 minuter.


Låt kakan stå i formen ca 5 minuter innan du försiktigt stjälper upp den på ett fat. Jag brukar behöva "lossa" den från formens kanter med en spatel först. :)

Servera gärna med vispad grädde eller vaniljkesella.



7 kommentarer:

  1. Perfekt recept, precis som det ska smaka!!!!

    SvaraRadera
  2. Jag byte varmvatten mot vattnet i aprikos burken. Blev jätte god !

    SvaraRadera
  3. Går den att göra glutenfri ?

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Denna gjorde min mamma ofta när jag va liten och vi hade gäster. Men jag kommer inte ihåg om man serverade den ljummen eller kall

    SvaraRadera
  5. Går det att byta ut mjölet mot glutenfritt?

    SvaraRadera