tisdag 17 juli 2012

Hugos 6-årstårta

Hugo ville ha en jordgubbstårta på sin födelsedag, så det fick han. Men inte en vanlig med grädde.


Jag fyllde tårtbottnen med vaniljkräm, smaksatt med rivet citronskal, och hallonsylt. Sedan täckte jag den med ett tunt lager vispad grädde. Odense har vit marsipan med vaniljsmak, och jag använde 1,5 förpackning (minns inte om de är på 100 eller 200 gram). Med olja på bakbord och kavel gick det lätt att kavla ut marsipanen till en mycket tunn, drygt 10 cm bred remsa - lång nog för att räcka runt hela tårtan. Jag skar rent kanterna och delade den långa remsan i tre delar, som jag lyfte över till tårtan och tryckte på plats längs sidan. Uppe på tårtan vek jag marsipanen uppåt/utåt, så att det bildades som en liten skål. Däri fyllde jag på med lite vispad grädde och en massa färska jordgubbar.

Av överbliven marsipan kavlade jag en namnbricka och skrev i all hast "Hugo 6 år", innan jag tryckte dit den på tårtan, samtidigt som de första gästerna anlände. :-)

Eftersom tårtan i princip tog slut, tror jag att den blev godkänd. Det var tur att jag kavlat marsipanen så tunt, för den var ganska söt i smaken. Bra också med citronen i vaniljkrämen - det gav tårtan en schysst friskhet, som fungerade jättebra ihop med de färska jordgubbarna.
Detta är en variant av Coops påsktårta, som jag gjorde till min födelsedag. Det visade sig att den vita marsipanen inte alls var lika tillåtande som den gula, utan på denna syntes varenda litet misstag. Lärdomen för mig är alltså att jag måste vara mycket mer noggrann och ha gott om tid nästa gång jag gör en liknande tårta. Undra om man kan ha ett tunt lager med smält choklad under marsipanen...? Hm...får nog testa det nästa gång.

2 kommentarer: