torsdag 26 juli 2012

Amandas finaste smycke

Det är ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i Amanda Egilsons silversmycken. Hon finns i min länklista och jag har skrivit flera inlägg bl.a. om mina örhängen med pojkarnas namn på. Nu har hon utlyst en tävling, där man ska blogga om sitt favoritsmycke och därmed få chans att vinna det.

Att leta runt i webshopen på www.amandaegilson.com gör mig så glad, för det finns så mycket fint. Berlockhalsbanden, En bit av dig, ringen Monte Carlo, armbanden... Jo, mycket fint finns det och jag ska berätta om det smycke jag tycker bäst om, men först måste jag berätta en annan sak:


Min elvaårige gudson Elias är född med Prader Willi-syndrom, en sjukdom som drabbar 6-8 barn varje år och som ännu är relativt okänd bland allmänheten. På PWS-föreningens hemsida finns det mycket bra information om syndromet. Alla barn och vuxna med PWS drabbas olika mycket av olika symptom - det enda som är säkert är att diagnosen innebär en stor omställning för hela familjen.

Elias har väl hittills haft en ganska "mild" form av PWS, på så sätt att han faktiskt kan gå, springa, prata, sjunga...men det kräver dagligen mycket jobb och kraft av hans familj. Han behöver bland annat ha hjälp att aktiveras och de måste ständigt tänka på vad och hur mycket han äter. Han har en femtonårig storebror, som alltid varit väldigt omhändertagande och ansvarstagande, men ju äldre han blir desto mer självständig vill han förstås kunna vara och då är det ibland jobbigt att behöva ta hänsyn till lillebror.

Elias mamma - min allra käraste syster - har en kraft och en styrka som ingen annan. Med det menar jag inte att hon alltid är på topp och fixar allt utan bekymmer, utan hon har kraften att ta sig igenom vardagen men också styrkan att ibland inte orka, att tillåta sig att inte orka, för att sedan återfå kraften. Hon och hennes man har ett ledord - forses - styrka - som bär dem och påminner dem om vad som är viktigt i livet.

Till min syster skulle jag vilja ge Amandas finaste, ett halssmycke som inte liknar något annat, nämligen Miss She-devil med "forses" inhamrat på baksidan förstås. Smycket innefattar för mig just den kraft min syster besitter - det kanske klassiskt kvinnliga (omtänksam, varm, lugn) tillsammans med det jävlaranamma som krävs av varje förälder till ett barn med särskilda behov.
Bild lånad av  www.amandaegilson.com

Förstås förtjänar även Elias pappa ett halssmycke från finaste Amanda, men för det behövs en specialbeställning: ett par silvertrumpinnar, som dels skulle symbolisera hans musik men också den ork och den taktfasthet som krävs av varje förälder till ett barn med särskilda behov.

2 kommentarer: