Tomat- och gruyèrepaj
200 gram vetemjöl
100 gram kallt smör
50-75 gram riven parmesan
1 ägg
Fyllning
1 röd paprika
1 gul lök
oli.volja, salt och peppar
ca 2 msk dijonsenap
100-150 gram riven gruyèreost
4-5 plommontomater
urkärnade svarta oliver, efter behag
färsk basilika
Tärna smöret och blanda med mjöl i en matberedare tills det blir smulor. Tillsätt ost och ägg och blanda till en deg. Vira in i plast och lägg den i kylen i 20 minuter.
Strimla paprikan och skär löken i tunna skivor. Fräs i olivolja tills de mjuknat, cirka 10 minuter. Salta och peppra.
Kavla ut degen mellan plastfolie. Lägg över den i en pajform (cirka 23 cm i diameter - jag brukar ta en med lös botten) och ta bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills skalet fått färg.
Låt skalet svalna lite. Skär under tiden tomaterna i tunna skivor. Bred sedan ut dijonsenap i botten och strö över osten. Fördela paprika och lök över. Lägg tomatskivorna överst och toppa med oliver. Salta och peppra och ställ tillbaka i ugnen tills tomaterna har mjuknat och börjar få lite färg. Det tar ungefär 15-20 minuter. Strö över lite färsk basilika vid servering.
(Receptet kommer ursprungligen från Elle Mat&Vin, men jag har ingen aning om vilket år eller nummer.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar