torsdag 5 januari 2012

Fabulös tomat- och gruyèrepaj

Detta måste vara en av världens godaste pajer! Perfekt på buffébordet, smarrans som förrätt eller till brunchen. Den är god kall, men allra bäst när den är ljummen.



Tomat- och gruyèrepaj
200 gram vetemjöl
100 gram kallt smör
50-75 gram riven parmesan
1 ägg

Fyllning
1 röd paprika
1 gul lök
oli.volja, salt och peppar
ca 2 msk dijonsenap
100-150 gram riven gruyèreost
4-5 plommontomater
urkärnade svarta oliver, efter behag
färsk basilika

Tärna smöret och blanda med mjöl i en matberedare tills det blir smulor. Tillsätt ost och ägg och blanda till en deg. Vira in i plast och lägg den i kylen i 20 minuter.

Strimla paprikan och skär löken i tunna skivor. Fräs i olivolja tills de mjuknat, cirka 10 minuter. Salta och peppra.

Kavla ut degen mellan plastfolie. Lägg över den i en pajform (cirka 23 cm i diameter - jag brukar ta en med lös botten) och ta bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills skalet fått färg.

Låt skalet svalna lite. Skär under tiden tomaterna i tunna skivor. Bred sedan ut dijonsenap i botten och strö över osten. Fördela paprika och lök över. Lägg tomatskivorna överst och toppa med oliver. Salta och peppra och ställ tillbaka i ugnen tills tomaterna har mjuknat och börjar få lite färg. Det tar ungefär 15-20 minuter. Strö över lite färsk basilika vid servering.


(Receptet kommer ursprungligen från Elle Mat&Vin, men jag har ingen aning om vilket år eller nummer.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar