fredag 23 januari 2015

Strassburgare

Följande inlägg publicerade jag första gången i oktober 2011 på den numera slumrande kollektivbloggen kakjuntan.se, under rubriken "Larvigt goa strassburgare". Jag gillade verkligen strassburgare när jag var liten och jag gillar dem nu. Inlägget gjorde jag när jag hade bakat dem för första gången, men sedan dess har jag gjort dem flera gånger, bland annat till Hugos kalas i somras. En gång när jag gjorde dem blev smeten/degen hård och smulig och omöjlig att spritsa. Då tillsatte jag lite rumsvarmt smör till och då gick det bättre. Smöret ska också vara så mjukt det bara går.


 Månadens sötsak hos Söta saker är favoriter och detta får bli mitt bidrag. Favorit i repris alltså. Here it goes: 

När jag var liten var det alltid en herrans massa kakor på kalasen hemma hos oss. Det blev förstås en del över, som hamnade i frysboxen. Där hittade jag och min syster dem och nallade en och annan, alldeles i smyg. När det var dags för nya gäster gick mamma till frysen och tog fram alla kaklådor och vad hittade hon då?

Tre biskvier, fem skurna chokladsnitt, en syltkaka, två strassburgare...


Strassburgare, ca 25 st

100 gram mjukt, mjukt smör (ta gärna fram smöret flera timmar i förväg!)
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1, 75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
150-200 gram smält choklad (valfri sort)
__________


Med hjälp av elvispens degkrokar rörde latmasken det mjuka, mjuka smöret och båda sockersorterna mycket pösigt. Sedan hällde jag i lite i taget av mjölet (även här båda sorter) samtidigt som elvispen jobbade för fullt. Man ska tydligen röra kraftigt när man tillsätter mjölet. Degen ska bli jättemjuk och gosig, vilket kan innebära att man kanske får hoppa över det allra sista mjölet om man märker att smeten börjar bli för fast. 

  

När degen var färdigblandad letade jag fram en lagom stor krusig tyll (8 mm i diameter), som jag stoppade ner i en lagom stor spritspåse, som jag fyllde med deg, som jag spritsade ut i tjusiga små längder direkt på bakplåtspapper.

   
Enligt receptet ska det bli cirka 25 kakor. Jag fick 26. Gräddar kakorna gör man mitt i ugnen, i 175 graders värme, i ungefär 10 minuter. Precis som många andra småkakor ska de helst inte få någon färg alls, så vakta noga i slutet.


Under tiden kakorna är i ugnen är det läge att smälta chokladen, som kakorna ska doppas i. Jag valde hälften 36-procentig mjölkchoklad och hälften vit choklad, som jag droppade röd karamellfärg i. Ungefär 75-100 gram av varje sort, så går det lätt att doppa. Det gick görbra att doppa kakorna medan de fortfarande var varma. (Det gick också görbra att provsmaka innan chokladen hade stelnat...)


Jag som alltid har bakat ganska mycket - både mjuka kakor och småkakor - varför har jag aldrig bakat strassburgare förut? De är superenkla att göra, ser fantastiska ut och är larvigt goa! Den där sortens kaka som bokstavligen smälter i munnen. Åh!


De gjorde succé på fikabordet på jobbet. Särskilt poppis var den rosadoppade varianten. 
Och nej, det finns ingen låda i frysen som jag kan gå och smygnalla ur...


...de kom aldrig så långt...

2 kommentarer: