söndag 18 januari 2015

Kladdkaka med pepparkaksdeg och vit choklad

Av någon anledning (läs: spackling och målning) bakade vi inte ut all pepparkaksdeg före jul. Jag har frusit in ett par degklumpar, för kanske andan faller på att göra pepparkakor även om det inte är december längre. Vad kan man annars göra med överbliven pepparkaksdeg? En snabb sökning visar att det kan vara gott att göra äppelpaj - det ska jag prova - eller kladdkaka med degbitar i - det har jag provat. Det var supergott! Receptet på kakan hittade jag hos Hummlis. Pepparkaksdegen går förstås att köpa färdig, annars brukar jag använda det här receptet.


Kladdkaka med pepparkaksdeg och vit choklad

200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
en gnutta salt
100 gram vit choklad
ca 100-150 gram pepparkaksdeg (eller precis så mycket man själv vill)
______________

Smält smöret och bryt i den mörka chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Vispa ihop ägg och socker och blanda ner chokladsmöret. Rör ner mjöl och salt och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 24 cm i diameter).

Skär pepparkaksdegen i bitar och tryck ner dem i smeten. Grovhacka den vita chokladen och tryck ner den också. Dra runt lite med en gaffel, så att alla bitar får smet över sig. Grädda i nedre delen av ugnen, i 200 grader, i 12-17 minuter. Kakan ska fortfarande vara rejält kladdig i mitten.

Låt kakan svalna i rumstemperatur innan du förvarar den i kyl. Den blir bäst efter 1-2 dagar. Det går också utmärkt att frysa ner den - ett tips är att "för-skära" bitar, så blir det lättare att handskas med den sedan. Det går väldigt bra att äta den halvtinad... ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar