fredag 28 december 2012

Snabb-bakad gå bort-present - hurtbulle


Jag vet inte hur många gånger jag har bakat detta bröd och hur många limpor jag har gett bort de senaste åren - både planerade bak och hastigt påkomna. Den ser inte mycket ut för världen, men är vansinnigt god!


För en dryg vecka sedan bakade jag 6 stycken, som jag hade med alldeles varma och inslagna i fina handdukar till Hugos lärare och fritidspersonal som en liten julklapp. En mycket uppskattad sådan!Så...vill du ha med dig en uppskattad present nästa gång du ska hem till någon tycker jag att du ska baka en hurtbulle, vira in det i en kökshandduk och så är det klart.

Det bästa med hurtbullen är inte bara att den går snabbt att göra - det går att byta ut i princip alla ingredienser allt utifrån vad som finns hemma, så länge man håller balansen mellan det torra och det blöta. Med det jag brukar använda blir det ett mörkt, fruktigt bröd som är fantastiskt med lite smör när det är ljummet och minst lika gott tre dagar senare med en god ostbit till.

Här är så receptet, som jag fått av min mamma och därför kallar:

Mammas hurtbulle

Det torra:
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovt hackade torkade fikon (eller aprikoser, valnötter, hasselnötter etc)
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

Det blöta:
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung (jag brukar köra vanlig honung en pyttestund i micron, så blir den flytande)
1/2 dl lingonsylt

+ lite smör till formen
___________

Blanda alla torra ingredienser först. Häll i de blöta ingredienserna och kör med elvispens krokar tills det har blandats helt. Häll smeten i en smörad, avlång brödform och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 50-60 minuter. Känn med en sticka så att den är helt torr. (Jag brukar behöva täcka brödet med folie efter ca 30 minuter. Det finn alltid nåt litet russin som riskerar att brännas...)

Stjälp upp brödet direkt och låt det svalna under bakduk eller svep genast in det i den handduk du tänkt ge bort det i.

2 kommentarer:

 1. Fantastiskt bra tips som jag måste komma ihåg till nästa jul! Jättefint inslagna också!

  Hoppas ni hade en fin jul, och god fortsättning vännen!

  KRamar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa på att köpa fina juliga kökshanddukar nu på rean, så är det nästan klart! ;) Jag ger ju inte bara bort detta till jul, så jag har alltid några handdukar i mitt lilla presentskåp.

   Pojkarna hade en fin jul och jag sov bort min i feberyra. Kunde varit sämre! :)

   Radera