torsdag 17 november 2011

Smarrig äppelmarmelad

Vi har ett stort äppelträd här hemma, som var så här vackert för ett år sedan. Det har gett ganska mycket frukt i år och fastän det är fantastiskt god ätfrukt har en stor del av skörden förädlats och blivit orange äppelmarmelad.


Receptet kommer från mamma och är det simplaste simpla! Gör bara så här:

Äppelmarmelad

Fyll en 4-litersgryta med äpplen. Skala, kärna ur och hacka sedan äpplena. Häll 1 dl vatten i botten på grytan och stoppa i alla äppelbitar.När det har börjat puttra är det dags att hälla på 1,5 kg strösocker. Skaka grytan lite, så att sockret kommer ner.

Låt äpplena koka ett par timmar, tills marmeladen blivit orange. Det går snabbt på slutet och kan lätt bli lite bränt i botten, så rör inte! Skaka grytan lite lätt istället. Skumma av och häll upp på varma, rengjorda burkar och på med locket bums.Njut marmeladen på rostat bröd, fyll pajskalet med ett tunt lager under fina äppelklyftor, låt den bli ett ljuvligt tillbehör till smakrika ostar...

2 kommentarer:

  1. Ser gott ut... man kan säkert tärna äpplen till mindre eller riva dem för ett slätare resultat? :) Är bara 15 år, men vi har en hel del äppel iår, så jag tänkte pröva på lite nytt!

    SvaraRadera
  2. Riva äpplena har jag faktiskt inte provat, men det funkar säkert. Om bitarna är mindre eller om det är rivet blir det förmodligen färdigt fortare, så håll koll på tiden. Om ni har en potatisstöt hemma kan du ju annars "mosa" äppelbitarna när marmeladen är nästan färdig.

    SvaraRadera