tisdag 17 februari 2015

Semlor

Idag har vi ätit semlor både på jobb/förskola och hemma. Årets version blev lite solbränd, men smaken var det inget fel på. Denna kardemummabulle går förstås alldeles utmärkt att pensla med smält smör och doppa i strösocker också eller bara äta precis som den är. Receptet är ett klassiskt från Sju sorters kakor, med små ändringar i.


Semlor, 15 st

50 gram jäst
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
100 gram rumsvarmt smör
0,5 tsk hjorthornssalt
1 liter vetemjöl
1 msk kardemummakärnor/malen kardemumma

1 ägg till pensling
_____________

Ta fram smör, mjölk och ägg i tid, så att de är rumstempererade. Smöret ska vara väldigt mjukt.

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och rör ut jästen. Blanda i salt, socker, ägg, smöret i bitar och nymortlade kardemummakärnor. Tillsätt hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank. Spar någon deciliter av mjölet till utbakningen. Jag körde degen på låg hastighet i köksassistenten i ca 7 minuter. Eftersom degspadet inte värms till 37 grader, så behöver degen jäsa längre än vanligt, drygt 1 timma.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den ytterligare. Den kommer förmodligen att vara lite kletig på ytan men det är som det ska. Baka ut till bullar. Vill man ha små semlor räcker degen säkert till 25 semlor, men jag körde på "normalstora" den här gången. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa ytterligare 45-60 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, i 225 grader, i knappa 10 minuter. De får snabbt färg, så eventuellt kan man täcka dem med folie efter halva tiden.

Låt bullarna kallna helt innan du hittar på skojigheter med dem.

Semlan på bilden har en fyllning av vaniljkräm, riven mandelmassa och en gnutta grädde. Recept på vaniljkrämen finns här. Därutöver är det förstås vispgrädde och så florsocker på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar