lördag 25 oktober 2014

Äppelpaj

Ännu har vi äpplen kvar i trädgården. Vi har ett stort gammalt äppelträd och vartannat år ger det enorma mängder frukt, för att året efter ge max fem äpplen. :) I år är ett vartannat år! Vi har gett bort frukt till dagis, vänner och jobbarkompisar. Äpplena blir stora och härliga och smakar riktigt bra, både som de är och i pajer eller som marmelad. Båda pojkarna åt äppelmos från det trädet som fruktpuré när de var bebisar.

Igår gjorde Victor och jag en smarrig paj, med smak av kanel. Han är en pigg vattkoppa, så det vill till att hitta på bra inomhusaktiviteter. :)

Äppelpaj

4-5 äpplen (gärna lite syrliga)
2 tsk kanel
100 gram smör
2,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
_______________

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord ugnsfast form (ca 24 cm i diameter) och vänd runt dem med kanel. Smält smöret. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en fast smet. Klicka/tryck ut smeten över äppelklyftorna så att de nästintill täcks. Grädda i nedre delen av ugnen, i 200 grader, i ca 35 min, tills pajen har fått en gyllene färg. Gott med vaniljsås till, men funkar även precis som den är. Ytan blir lite segknäckig och det gillar både jag och Victor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar