måndag 4 augusti 2014

Sommarutflykt: Landsort / Öja

Nu är det bara någon vecka kvar på min semester, men sommaren får gärna stanna kvar länge än. Ett sätt att få ut det gottaste av sommaren är att besöka Landsort (eller Öja som ön egentligen heter) i Stockholms sydligaste skärgård.


Man tar sig enklast dit med egen båt eller med någon av Waxholmsbolagets båtar. De går både från Nynäshamn och från Ankarudden på Torö, där vi valde att åka ifrån.Efter 25 minuter ungefär närmar vi oss ön Öja, med den vackraste fyren jag vet - Landsorts fyr. Mina svärföräldrar har hus i södra skärgården och från deras altan kan man en klar sommardag se den vita fyren med sin röda mössa som ett litet litet streck i horisonten. Med kikare ser man den riktigt tydligt, men inget går upp emot att gå på stigen som leder upp till fyren och få se den på nära håll.Fyren är från 1600-talet och är idag inte öppen för allmänheten mer än vid speciella tillfällen.
 

Precis nedanför fyren finns några artilleripjäser som tidigare var en del av det svenska kustförsvaret. Det finns guidade vandringar i Batteri Landsort dagligen under sommaren, utom på måndagar. Vi var där just en måndag, annars hade nog Hugo gärna följt med på en tur i bergrummen... :)


Öja är en väldigt långsmal ö och fyren finns i sydspetsen. Det finns så mycket mer att se på ön, men jag var klantig nog att glömma extrabatteriet hemma, så kameran sa tack och adjö när vi var vid fyren...


Istället hänvisar jag till hemsidan www.landsort.com, där det finns utförliga beskrivningar av både ön som sådan, historiken och vad som finns att se och uppleva där idag. När havet är algfritt går det till exempel utmärkt att bada från klipporna. På ön finns också en känd fågelstation och varje år ordnas en konstutställning i naturen runtom på ön - väl värd att se.

Jag gillar verkligen ön. Det är lugnt och fridfullt och det karga landskapet är så vackert mot det till synes oändliga vattnet. Men glöm inte solskyddsfaktor och vätska! En solig dag kan vara obarmhärtig men fantastisk på Landsort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar