tisdag 8 oktober 2013

Dilemma

Ställdes inför ett riktigt dilemma idag. En ny situation mina tretton år som lärare till trots.

Jag och en klass (på gymnasiet) skulle på studiebesök i eftermiddags. Vårt första gemensamma. Det var 28 elever. Och jag var ensam lärare. Så brukar det vara när det är fråga om ett vanligt studiebesök. Det tar en timma att åka dit och vi skulle träffas på plats.

En halvtimma innan visningen var några elever redan på plats och helt plötsligt blev en av dem sjuk. Så sjuk att kompisarna tillkallade ambulans. Jag kom dit precis när en elev pratade med ambulanspersonalen i telefon och jag fick ta över. Ett snabbt beslut behövde fattas. Skulle jag åka med till sjukhuset eller stanna med resten av klassen?

Två klasskompisar bestämde att de ville åka med. Museipedagogen, som skulle guida oss, känner jag sedan tidigare och jag frågade henne om hon var okej med att vara ensam med gruppen och genomföra visningen utan mig. Det var hon.

Jag bestämde mig alltså för att åka med till sjukhuset. När beslutet var fattat fick jag kontakt med elevens föräldrar som skulle försöka ta sig till sjukhuset, men jag följde i alla fall med. Jag upplevde att de andra eleverna i klassen tog det hela med ro och de som fick frågan tyckte att det var självklart att jag skulle åka med ambulansen.

Hoppas verkligen att jag gjorde rätt... Det kändes bra att vara på sjukhuset och få prata med eleven, elevens föräldrar och också stötta de två kompisarna som följde med. Samtidigt oroar jag mig för de andra elevernas reaktioner nu ikväll... Jag skickade ett kort, i allmänna ordalag förklarande mejl till föräldrarna i klassen och imorgon bitti har vi lektion igen, så jag får väl helt enkelt ta tid att prata med dem då.

Men hur skulle jag ha gjort om jag inte känt museipedagogen sedan tidigare? Jag vet faktiskt inte. Hur hade ni gjort? Lämnat den sjuka eleven eller hela klassen "ensam"? Låtit ett par klasskompisar "ta ansvar" för den sjuka eleven eller låtit en museipedagog "ta ansvar" för klassen? Ställt in visningen, skickat hem resten av klassen och så åkt med till sjukhuset?

4 kommentarer:

 1. Tycker du gjorde helt rätt. Museipedagogen måste ju vara van vid att ha hand om grupper. Ungdomarna - de är ju inga småbarn - har säkert förmåga att fixa själva. Situationen gjorde att jag är säker på att de förstod. Klart att du skulle åka med den sjuka eleven. Kram mor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var några som var skärrade förstås, men vi hade som sagt lektion morgonen efter och jag tog det nödvändigaste med dem då. Det verkade de uppskatta. kram

   Radera
 2. Svar
  1. Tack! Egentligen är det väl ett självklart val, men där och då snurrade hjärnan lite snabbt... :) kramar

   Radera