fredag 31 augusti 2012

Månadens sötsak: Blåbärspaj

Månadens sötsak hos Söta saker har denna månad varit "reseminnen" och här kommer mitt bidrag.

Det är inte alltid de längsta resorna som ger bäst minnen, utan ibland räcker det med att bege sig en halvtimme hemifrån. När pojkarna var hos farmor och farfar för ett par helger sedan hade de med sig två små hinkar till bredden fyllda av blå reseminnen...


De önskade en paj, så vad passade bättre att göra med blåbär från farmors skog än "Farmors knapriga blåbärspaj" ur Leila Lindholms A piece of cake. Hon skriver att hon älskar det här receptet och jag kan inte annat än att hålla med. Ljuvligt gott!Farmors knapriga blåbärspaj

Havrebotten
175 gram smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl havregryn

Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda mitt i ugnen, i 175 grader, i knappt 10 minuter.

Fyllning
300 gram blåbär
1 dl blåbärssylt (enligt recept på baksidan av syltsockerpaketet)
1 msk balsamvinäger
2,5 msk potatismjöl

Blanda först bär, sylt och balsamvinäger och rör sedan ner potatismjölet. Fördela fyllningen i skalet.

Topping
75 gram smör
2,5 dl havregryn
1,5 dl socker

Smält smöret och rör ner havregrynen och sockret. Sprid ut toppingen över blåbären och ställ tillbaka in i ugnen. Grädda mitt i tills toppingen fått fin färg, i ca 20-25 minuter.

Servera med vaniljgrädde, vaniljsås eller vaniljglass.


En förväntansfull blåbärsputte...


...bjöd farmor och farfar på fika i kvällssolen.Jag hade nog förgräddat bottnen lite längre än 10 minuter, för den var lite väl knaprig, men jisses, så god denna paj är! Knaprig botten och yta och krämigt smarrig fyllning. Kombinationen blåbär/balsamvinäger är en höjdare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar