torsdag 22 september 2011

Bästa bullarna

På begäran kommer här mitt bästa bullrecept, så där lagom till "Kanelbullens dag" den 4 oktober. (Det kan hända att det kommer dagsfärska bullbilder då...) Det blir en hejdlös massa bullar, så se till att ha plats i frysen innan du ger dig på detta.


Kanelbullar
1 liter mjölk
250 gram rumsvarmt smör, i bitar
250 gram strösocker
50 gram söndersmulad jäst
5 ägg
1,7 - 2 kg vetemjöl
(ev. några matskedar nykrossad kardemumma)
__________________

Värm mjölken till 30 grader. Blanda allt i en degskål - jag har en klassisk hushållsassistent som jag använder - och låt maskinen arbeta degen långsamt i nästan 10 minuter. Börja med den mindre mängden mjöl. Degen ska vara ganska lös, men inte kletig. (Är du osäker går det ju alltid att knåda i mer mjöl på bakbordet sedan...) Degen ska jäsa till dubbel storlek. Låt den få god tid på sig. 60 minuter kan det gott få ta. Det gör inget om du glömmer den lite till.


Under första jästiden förbereder du fyllningen. Jag brukar dela degen i fyra delar och behöver alltså fyra omgångar fyllning. Tre förslag:

Kanelfyllning: 125-150 gram rumsvarmt smör rörs samman med 1,5 msk kanel och 3 msk farinsocker.

Kardemummafyllning: 125-150 gram rumsvarmt smör rörs samman med 3 msk mald kardemumma och 3 msk vaniljsocker.

Vaniljfyllning: 125-150 gram rumsvarmt smör rörs samman med 3 msk vaniljsocker och urskrapade frön från 1 vaniljstång.
____________________

När degen är färdigjäst häller du upp den på mjölat bakbord och delar den i fyra delar. Knåda så lite som möjligt. Kavla ut degen till en rektangel. Stryk på valfri fyllning och forma till snäckor eller kransar eller längder eller "knutar" - vad som passar. Låt dem jäsa en omgång till, 45-60 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och grädda i 175 grader i ungefär 18 minuter.

Jag brukar få ca 20 bullar per del, eller två typ normalstora kransar/längder. Ibland gör jag bara en längd per del. Då blir det stort!


Om du tröttnar på kanelklet och kavling går det förstås alldeles utmärkt att rulla till släta bullar, som man kan pensla med smält smör och doppa i strösocker när de är nygräddade (eller nytinade). Himla gott det med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar