tisdag 4 mars 2014

Puts väck

Med början i somras/höstas genomgår källaren sin riktiga omvandling. Till en början ett praktfullt slitgöra med att få bort allt organiskt och gammalt/poröst material från väggar och golv...

Den del av källaren vi har börjat med är två inredda rum (som ska bli pojkarnas rum) och det före detta garaget (som blir lekrum/allrum/hängrum/spelrum/tv-rum/mysrum).

Rum nummer ett / Victors rum


 Så här såg det första rummet ut när vi tömt ut alla prylar. Detta rum heter hädanefter Victors rum. På väggen syns elkablar som går i kulvert till garaget och som förstås inte ska hänga sådär när allt är klart. :)


 Dörren rakt fram leder till det andra rummet, som ska bli Hugos rum, men denna dörr ska bort, så att man inte behöver gå genom den enes rum för att komma till den andres. Den öppna dörren till höger är ut i hallen och har trappen upp precis till höger om sig.


Väggarna i Victors rum var klädda med masonit. Här hjälps hela familjen åt att få bort det.


Under masoniten väntade ett fuktigt lager med puts. Tack för det! Men väggarna bjöd på en överraskning! Två av väggarna var fullklottrade med allehanda citat och roliga kommentarer och fina teckningar, som svärmor, hennes kusin och deras vänner åstadkommit någon gång i ungdomen. :) Det är sånt där man bara fantiserar om att hitta när man håller på i ett gammalt hus. Nostalgi för svärmor gissar jag! Svärfar var här med kameran och förevigade allt innan putsen försvann. Med all puts borta, undertaket nere och elen och skyddskoppar till spotlights på plats ser Victors rum ut så här istället. Och nedan är dörrarna igen - rakt fram den till Hugos rum och till höger den ut till hallen.

Rum nummer två / Hugos rum

Det andra rummet har jag inget bra kort på från innan demoleringen. Jo, demolering var precis vad som pågick där... Jonas skulle öppna upp ett dörrhål i väggen mellan detta rum och gamla garaget, så att man (som sagt) ska slippa gå igenom den enes rum för att komma till den andres. När han bilat upp ett hål i väggen upptäckte han att resten av väggen stod lite löst, liksom...


Resultatet blev att Jonas rev hela väggen och reglade upp en ny. Dörren till vänster leder in till Victors rum. Det är denna dörr som ska muras igen. Nedan syns delar av den nya väggen från gamla garaget sett.


Och nedan är den nya väggen på plats och dörren mellan Victors och Hugos rum är borta och dörröppningen ska muras igen. Hugo jobbar i sitt rum. Djupa ojämnheter i väggen muras igen inför putsningen av väggarna. Det är förstås extra roligt att få jobba i det som ska bli ens eget rum när det är klart. :) En hockeyspelare vill han ha på väggen sedan, har han sagt. Vi får väl se...


Inifrån Hugos rum ser man rakt igenom hela huset - via gamla garaget och bort till dörröppningen till blivande badrummet i husets utbyggnad.Rum nummer tre / Var dags rum

Det finns nog någon bild på garaget sedan tidigare, men så här såg det ut när stora delar av putsen redan var nere. Den lilla ljusblåa väggsnutten rakt fram - där skulle hålet in till Hugos rum bli. Som ni redan vet försvann ju den kortväggen helt och hållet och är nu ersatt med en uppreglad vägg istället. Plyfaskivan täcker för ett stort hål i ytterväggen. Där fanns ett fönster - ganska pluttigt - och där finns nu ett fönster - ganska stort. Dörröppningen till vänster leder ut i hallen. 


Murstocken syns på vänster sida. Där ska en kamin stå så småningom.


Åt andra hållet i färdriktningen ser man ut mot utbyggnaden och blivande badrummet.


Även golvet i detta rum har blivit nytt. Eftersom det är ett gammalt garage, så fanns det en golvbrunn och då även lut på golvet. Så ojämnheterna fylls ut och sedan flyts en helt ny golvyta i hela rummet. Nedan syns delar av förarbetet. 


När sedan undertaket rivits ner och all el dragits är det dags att mura igen de "spår" som elen dragits i. Hugo och Jonas hjälps åt. 


Och i och med det är inte bara putsen väck, utan allt är även förberett för ny puts. Men det är en helt annan historia. ;) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar