söndag 9 juni 2013

Utflyktstips: Furuviksparken

För några veckor sedan var vi bjudna på säsongspremiären i Furuviksparken. Det var en riktigt ljuvlig dag. Dels behövde vi en heldag tillsammans som familj, dels är Furuvik alldeles lagom att hinna med i lugnt tempo på en dag.

Det är lätt att hitta till parken. Det finns bra vägbeskrivningar på hemsidan, det är bra skyltat och väl där finns det gott om parkeringsplats - åtminstone om man kommer tidigt, som vi gjorde. Efter att ha hämtat vårt generösa välkomstpaket (med entré, åkpass och lunchkuponger till hela familjen) fick vi en kort promenad i parken innan vi kom fram till djurens del. Efter att ha kikat lite på schimpanserna gick vi direkt till regnskogen/akvariet och tittade på småapor, ormar, sköldpaddor, ödlor och annat mysläskigt.

Sedan gav vi oss ut i solen och in till bondgårdsdjuren. De små killingarna höll sig bakom avspärrningar, men några större getter var nyfikna och ville gärna bli kliade, till pojkarnas stora glädje.


Vid förra årets besök hoppade Hugo på kryckor och de små barnen ville aldrig lämna bondgården, så det fanns delar av parken som vi hoppade över. Flodfärden på Amasonas var en av dem. Bakom en hög mur i bästa "Macchu Picchu-stil" väntade små runda båtar som vi guppade runt i längs en liten vattenväg. Jag var mest imponerad över den havsglimt vi fick när vi stod i kön, annars blev jag besviken. Det kändes som att det saknades djur längs "floden". Victor och Hugo var däremot nöjda och det är ju de som räknas. :)


En annan del som vi skippade förra året var Äventyrsön eller Wild Kids-ön, där TV-serien spelades in för några år sedan. Det var så skönt att komma dit ut! Det var lugnt och tyst och svalt i skogen. På andra sidan ön hade vi vacker utsikt över Gävlebukten och det fanns en massa roliga saker att leka med och upptäcka. Vi hade lätt kunnat vara bara där hela dagen. I anslutning till ön finns en iordningställd grillplats med många sittplatser i närheten. Perfekt om man vill hålla kostnaden nere.

I fiskeläget precis bredvid Äventyrsön hittade vi en härlig plats till vår lunch. Förra året åt vi snabbmat inne i tivoliområdet och det var ganska livligt. Nu blev det soligt och lugnt och ostört. Jag förstår inte varför inte fler hittade ner till den lilla restaurangen där. Vi åt varmrökt lax med dillstuvad potatis och det var riktigt riktigt gott! Så gott att Hugo, som från början valt pannkaka (och ätit upp), så gärna ville ha lax att Jonas beställde ytterligare en portion fisk. Succé! Även Victor blev förtjust i både laxen och potatisen. Lugnt, utmärkt mat, trevlig service - ett toppenställe!

Efter att ha laddat batterierna en stund gav vi oss in i nöjesfältet, där båda pojkarna körde sina favoriter från förra året. Många attraktioner har 110 cm som lägsta tillåtna längd och Victor saknar ungefär två cm till det, så han fick nöja sig med samma saker som förra året. Den lilla karusellen var fortfarande rolig och den kunde han åka flera gånger i rad, medan storebror körde Slänggungan nonstop. Jag åkte med en gång och det kittlar härligt i magen. Jag vill minnas att jag var slänggungegalen under en period som liten...

Innan parken stängde körde Robin Stjernberg sin turnépremiär på stora scenen inne på nöjesfältet. Även om barnen hellre ville fortsätta åka, så hördes musiken bra och jag hittade en "väntplats" där jag hade hyfsat bra koll på scenen.

Vi tyckte nog alla att det kändes lite för tidigt när attraktionerna stängde klockan 16 och hade gärna stannat längre än till klockan 17, då parken stängde. Samtidigt var det ju premiärhelg och alla djur behöver väl vänja sig vid att ha en massa folk runtomkring och det är väl även på grund av djurens behov av vila (från folk och från ljud) som parken även under högsäsong stänger relativt tidigt (om än lite senare än i början av säsongen).

Furuviksparken hälsade oss välkomna åter och jag tror att jag talar för hela familjen när jag säger: Vi ses nästa år! Då ser vi fram emot att upptäcka ytterligare nya skatter. Tusen tack för generositeten och för en härlig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar