fredag 9 december 2011

Choklad- och saffranstårta

I söndags var vi hos vänner på adventsmys och åt en massa god mat. Jag var ombedd att baka något och valde att göra en görgod choklad- och saffranstårta. Receptet kommer från en gammal Allt om Mat-tidning.


Chokladbotten
100 g smör
200 g mörk choklad (jag tycker om Marabous mörka, fastän den inte är 70-procentig...)
2 dl socker
4 ägg
__________
Smält smöret och hacka chokladen. Ta smöret av värmen och rör i chokladen tills den har smält. Vispa i sockret i chokladsmöret och vispa i äggen, ett i sänder. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda på näst nedersta falsen, 200 grader, i 15-20 minuter. Ställ sedan kakan att kallna.


Saffranstryffel
0,5 g saffran (+ en halv sockerbit)
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
_________
Stöt saffran och socker i mortel. Koka upp grädde och saffran. Hacka chokladen. Ta grädden av värmen och rör i chokladen tills den har smält. Låt tryffeln kallna nästan helt innan du brer ut den över kakan. Tårtan ska förvaras kallt och håller sig då god i flera dagar - om den finns kvar så länge, vill säga...

I ursprungsreceptet vill jag minnas att det var någon slags dekoration också, med choklad eller nötter eller så, men jag tycker att den saffransgula tryffeln är så vacker i sig, så jag hoppade över dekorationen den här gången.


Ha en härlig helg!

3 kommentarer:

 1. men åh, så god den ser ut!!
  är den lika god skulle den vara livsfarlig här hemma ;)
  Tänkte kolla bara, lyckades mitt (eller kanske mina) mail med adressen komma fram?
  ha en härlig 3e advent!

  SvaraRadera
 2. Åh, förlåt, Mathilda! Jodå, mejlet kom fram och adressen har skickats vidare. Biljetterna bör dyka upp snart!

  Och ja, den ÄR livsfarlig! :)

  SvaraRadera
 3. Ingen fara, jag räknade med att något av dom kommit fram när jag inte hörde något men ville liksom försäkra mig ändå :)
  Tro om jag ska baka en sån här och ta med till pappas födelsedag nästa helg kanske då får jag ju hjälp att äta upp den ;)

  SvaraRadera