torsdag 29 december 2011

Extra allt - chokladkaka

Årets sista sötsakstema hos Tea är "extra allt". Precis som många andra bidrar jag med en chokladkaka som egentligen är lite over the top, men det kan inte hjälpas... Både mörk, ljus, vit och färgglad choklad ryms däri. Mmm...


I grunden finns en chokladstinn kladdkaka, som fått en fyllning av något som liknar vit chokladtryffel. På toppen daim rocks och mini-smarties.

Detta behöver du:

Själva chokladkakan
125 gram smör
150 gram mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Vit chokladtryffel, typ
ca 1,5 dl vispgrädde
0,5 dl socker
100 gram vit choklad

Till garnering
1 påse Daim rocks (145 gram) - eller kanske två påsar...
mini-smarties eller annat färgglatt

Och så här går du tillväga:

Smörj och mjöla en springform, ca 21 cm i diameter.

Smält smöret. Ta det från värmen, bryt i chokladen och rör om tills den har smält. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt och vänd först ner chokladsmöret, sedan mjölet och vaniljsockret. Häll hälften av smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, i 175 grader, i 5-10 minuter - så att det blir en yta på kakan.

Under tiden fixar du ihop tryffeln. Blanda grädde och socker och låt det koka ihop i ca 15 minuter. Ta kastrullen från värmen, bryt i chokladen och rör om tills den har smält. Häll ut den varma typtryffeln över kakan, men helst inte ända längst ut i kanten. Ställ kakan i frysen (helst) en lagom lång stund. Du vet att den är lagom när allt har stelnat. Då tar du ut den igen och brer över resten av smeten. Ställ tillbaka kakan i nedre delen av ugnen och grädda ca 10 minuter till. Låt sedan kakan svalna i formen.


Nu är det dags för garnering! Smält innehållet i en påse Daim rocks (eller två) över vattenbad eller i micron. Det går snabbt! Bred ut i ett lagom tunt eller tjockt lager, beroende på. Sprinkla valfritt färgglatt smått över och låt kakan stå svalt en stund, så att garneringen åtminstone hinner stelna lite.


Kakan kan med fördel göras dagen innan den ska serveras och då förvaras kallt. Tänk på att låta den stå i rumstemperatur en stund innan servering, så att inte daimen är rock hard. ;) Ha en vass kniv, en grillig assiett och en utsvulten sötmage i beredskap!

2 kommentarer:

  1. Va kul att du länkade din blogg på facebook så jag hittade hit! Dock blir man väldigt sugen på allt som ser så gott! Tror det är dags att jag kommer och fikar lite hos er..

    Hälsa killarna!
    Kram från Mathilda (Lundin)

    SvaraRadera