tisdag 31 januari 2012

Barnens klassiska syltkakor

Den första kaka jag kommer ihåg att jag har bakat, eller varit med och bakat, är enkla syltkakor. Nu är det mina barns tur att baka syltkakorna och förstås använder vi samma recept som när jag var liten. Eftersom Söta sakers månadstema är "klassiker", så blir detta mitt bidrag, eller ja, Victors. De är snabba och enkla att göra och receptet ger inte mer än en plåt småttingar - alldeles lagom ibland.


Barnens syltkakor
100 gram smör
0,5 dl socker
2 dl vetemjöl (lite drygt)
1 tsk vaniljsocker
+ fast sylt

Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smulig deg. Prova dig fram med mjölmängden, så att inte kakan blir för "blöt" och flyter ut. Det är alltså bra att baka en provkaka. (Det gjorde inte vi denna gång...) Rulla små bollar av degen. Tryck en grop i varje boll, fyll med sylt. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, i ungefär 14 minuter. Klart.



Denna gång var det lilleman som hjälpte till. Han var en riktig fena med sylten - precis som mor sin! Den färdiga kakan är också riktigt god...


Det allra bästa med dessa syltkakor är att de inte ser så tjusiga ut. De har smält ut lite, blivit lite mörkare än vad de "ska", sylten bubblade över. Med andra ord är de precis perfekta för en fika i pojkarnas rum, tillsammans med godsaker från PennysHouse.

 

2 kommentarer:

  1. Sådan mor sådan son! Kan tala om att det förkläde du har när du bakar syltkakor, det hade jag när jag var liten. Kram mamma/mormor

    SvaraRadera
  2. Hej fina!!
    Jag har allt kikat in här, men varit dålig på att lämna spår efter mig :-S

    Mys med bak! Ser fantastiskt ut!!

    Tack så mycket, han är ljuvlig lillprinsen <3

    Ses vi på galan iår??
    Kram

    SvaraRadera