lördag 30 maj 2015

Kakfatet: Mammas sockerkaka


Till sitt kalas för ett tag sedan önskade Victor chokladsnitt, sockerkaka, syltkakor och korintkakor. Här kommer det andra av de fyra recepten.

Mammas sockerkaka

3 ägg
3 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
75 gram rumsvarmt smör
1,5 dl mjölk
1 msk vaniljsocker (valfri smaksättning)
__________

Börja med att smöra och bröa valfri sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner övriga ingredienser och rör till en någorlunda slät smet. (Det gör inget om smöret gör smeten lite "grynig" - det smälter sedan!) Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.


Det här sockerkaksreceptet finns handskrivet i mammas bakbok och har hängt med så länge jag vet. Det går lätt att dela, vilket gör det idealiskt att använda om man vill göra en mindre kaka/tårtbotten. Det går också väldigt bra att göra muffins av receptet. Då gräddar man dem i 225 grader i ca 10 minuter. Smaksättning är förstås också lätt att ändra. Kakao eller citronsaft har vi också använt. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar