fredag 1 maj 2015

Italiensk smörgåstårta

När Jonas och jag hade gemensamt kalas för ett par veckor sedan bjöd vi bland annat på en smarrig smörgåstårta med italienska smaker. Det var längesedan vi gjorde egen smörgåstårta, så det var riktigt gott för en gångs skull.


Italiensk smörgåstårta, 10-12 pers

2 långfranska eller annat rostebröd (en ljus och en mörk)
1 burk soltorkade tomater i olja
2 paket naturell mjukost (helst inte mild)
6 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
rucola
parmaskinka (eller liknande)
rädisor
jordgubbar
körsbärstomater
minimozzarella
färsk basilika


Blanda först till fyllningen genom att strimla de soltorkade tomaterna och blanda dem med mjukosten. 

Skär kanterna av brödskivorna och lägg upp första lagret av ljust bröd på en plåt eller bricka. På den bricka jag använde rymdes fyra skivor på längden och två på bredden. Bred hälften av fyllningen på brödet, lägg sedan på ett lager mörkt bröd med bortskurna kanter och bred ut resten av fyllningen. Lägg på det sista lagret med ljust bröd. 

Pressa ner vitlök i önskad mängd i creme fraiche, smaka av med salt och svartpeppar. Täck tårtan med creme fraiche. Så här långt går bra att göra dagen innan man ska ha tårtan. Se då till att plasta in den, så att det håller sig fräscht. 

Dags att garnera! Tryck fast rucola runtom längst sidorna. Snurra en "ros" av varje skinkskiva och placera ut dem jämnt över tårtan. Halvera tomaterna och jordgubbarna, skiva rädisorna ganska tjockt och fördela dem över tårtan tillsammans med minimozzarella. Avsluta med några kvistar färsk basilika.


2 kommentarer:

  1. Ser gott ut med inblandning av frukt. Kanske skall prova någon gång. mor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag. Mörka plommon i bitar funkar också jättebra med de italienska smakerna. Har man så lite balsamico och/eller en god olivolja som gästerna får ta av efter egen smak blir det ännu bättre.

      Radera