onsdag 30 november 2011

Snötårta

Sista november. Solen strålar utanför fönstret och det är 7 plusgrader. Ingen snö så långt ögat kan nå. Visst är det skönt att slippa skottning och snöiga vägar, men nu längtar jag faktiskt efter vintern. Det måste inte nödvändigtvis komma en massa snö. Ett litet litet lager räcker. Och temperaturer strax under nollan. Då skulle jag vara nöjd.

I väntan på riktig snö bjuder jag på en snöig tårta, med stjärnor och röda tomteluvor (med lite fantasi). Den blir också mitt bidrag till Månadens sötsak hos Tea, eftersom novembers tema är vinter.


Tårtan består av en vit chokladkladdkaka med en gräddtopping på toppen.

Snötårta

Vit chokladkladdkaka
250 gram vit choklad
200 gram smör
3 ägg
2,5 dl socker
1 msk Licor 43 (eller konjak)
2 dl vetemjöl

Hacka chokladen. Smält smöret, ta det av värmen och blanda i chokladen tills den har smält. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i choklad, likör och mjöl. Häll smeten i en smord och mjölad springform. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i 30-35 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt den kallna och ställ den i kylen. Gör gärna kakan dagen innan tårtan ska serveras, så är det riktigt kall.


Gräddtopping
3 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
200 gram philadelphiaost
ca 1 - 1,5 dl florsocker

Hacka chokladen. Koka upp grädden, ta den från värmen och blanda i chokladen tills den har smält. Låt gräddchokladen kallna helt (i kylen). Använd elvisp eller köksmaskin och vispa chokladgrädden ganska kraftigt. Tillsätt philadelphian och valfri mängd florsocker och vispa tills toppingen är slät och krämig. Bred toppingen över den kalla kakan.


Dekorering

ananas
carambole
physalis
hallon
mängder med florsocker

Man kan förstås dekorera med precis vad som helst, men jag valde små bitar ananas, tunna carambole-stjärnor, physalis med skalet kvar och färska hallon. Ananasen och carambolen torkade jag av på hushållspapper efter jag hade skurit upp dem, så att inte skivorna var jätteblöta. Tårtan är väldigt vacker bara sådär, men för att få den riktiga snökänslan pudrar man över mängder med florsocker. Men vänta tills precis innan servering, annars hinner florsockret kanske att smälta bort.


Tårtan kan göras ett par dagar i förväg - själva kakan alltså. Koka grädden och chokladen går också att göra i god tid, men resten bör göras samma dag som den ska serveras.

Kanske kan den vara något för nyårsfesten eller som en annorlunda bröllopstårta på vinterbröllopet? :)

4 kommentarer:

  1. mmmmmmmmmmm....snålvattnet rinner rätt ner i tangentbordet !!!

    Måste testas...

    Kramiz nilla

    SvaraRadera
  2. Ser hur god ut som helst! Kanske ska testas den dag jag slutar jobbet!?! kram mor

    SvaraRadera
  3. Mamma - du har ätit den förut! Själva kakan kommer från en gammal Arlaköket, medan toppingen från början är ett misslyckande, men ett himla lyckat sådant... :)

    SvaraRadera