söndag 8 mars 2015

Sussies nougatkakor

Det här är en snabb, äggfri kaka, som är perfekt att frysa in och god att äta halvfrusen. Den är smörstinn och sockerbombad och vansinnigt god! Särskilt halvfrusen. :)


Sussies nougatkakor

300 gram smör
9 dl havregryn
0,5 dl ljus sirap
3 dl strösocker
4 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
250 gram nougat (kylskåpskall)
___________

Smält smöret i en kastrull. Rör ner havregryn, sirap och socker i smöret. Blanda sedan i mjöl och bakpulver. Bred/tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda mitt i ugnen, i 175 grader, i ca 15 minuter. Kakan ska bli gyllenbrun och fortfarande vara aningens "gungig" i mitten när du tar ut den, annars blir den för hård och knaprig när den har svalnat.

Hyvla nougaten över den varma kakan så att nougaten smälter och bred sedan ut den i ett jämnt lager. När nougaten börjat stelna är det dags att skära kakan i rutor. Kakan är mäktig och väldigt söt, så skär gärna i ganska små bitar.


Sussie, förresten, är en granne som bjöd på både kaka och recept för evigheter sedan. Tusen tack!

2 kommentarer:

  1. Denna har man ju gjort några gånger. Vansinnigt god. /mor

    SvaraRadera