fredag 11 oktober 2013

Moussetårta med passionsfrukt och choklad

För flera år sedan bakade jag denna moussetårta för första gången och jag tycker fortfarande lika mycket om den. Den är lite bökig och kräver planering, men är väl värd besväret.

När nu månadens sötsak hos Söta saker är kalas, gör jag comeback i bakutmaningen med att bjuda på denna läckerhet. Dessutom är det just idag elva år sedan min man och jag förlovade oss i Paris, så det passar vi också på att fira. Hipp hipp! :)


Kladdkakebotten

2 ägg
3 dl strösocker
100 gram smält smör
2,5 dl mjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt

Vispa lätt samman ägg och socker, tillsätt det smälta smöret. Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Smöra och mjöla formen innan smeten hälls i. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter - den ska vara lite kladdig inuti. Låt kallna. Det är egentligen bäst att göra kakan dagen innan tårtan ska monteras. Då har den fått perfekt kladdighet och hunnit bli helt kall. Släpp gärna på kanten på formen, men låt kakan vara kvar i formen.

Italiensk maräng (till moussen)

3 3/4 dl strösocker
1 dl vatten
5 äggvitor
2,5 msk strösocker

Koka den större mängden socker och vatten på hög värme till 121-124 grader. Använd termometer alltså! Vispa under tiden äggvitor och den mindre mängden socker till ett tjockt skum. 

Häll den varma sockerlagen i äggvispet under kraftig vispning. Vispa sedan marängen långsamt tills den svalnat. Detta tar en stund... Sedan jag fick min Kitchen Aid har den fått göra jobbet med marängvispandet. Perfekt! Det går inte så mycket snabbare, men jag behöver inte hålla i elvispen i femton minuter. :) 

Detta ger ca 450-500 gram italiensk maräng. Allt går inte åt till tårtan, så passa på att göra en citronmarängpaj samtidigt. Överbliven maräng brukar gå att spara någon dag i kylskåp eller att frysa in för att använda i mousse senare. 

Passionsfruktsmousse

4 gelatinblad
200 gram passionsfruktscoulis 
300 gram italiensk maräng
2,5 dl kesella
3 dl vispgrädde
(aningens pressad citron för att smaka av med)

(En lång parentes: Passionsfruktscoulis är puré av passerad och silad passionsfrukt. Man kan förstås använda vilken frukt eller vilka bär som helst att göra egen coulis av. Jag brukar köpa min. I välsorterade matbutiker brukar det finnas där man hittar fryst frukt till t.ex. smoothies - en liten låda med flera 100 grams-förpackningar med puré från Brasfrut


Det brukar finnas flera olika sorter - mango är också himla god.) 

Åter till receptet:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa under tiden grädden lätt. Ta upp bladen när de mjuknat. Krama inte ur vattnet, men låt dem droppa av en gnutta. 

Smält gelatinet på svag värme med några skedar passionsfruktscoulis. Häll sedan i resten av coulisen och vänd försiktigt ned i den avsvalnade marängen. 

Rör kesellan lite mjuk innan du blandar ned den och grädden i marängmoussen. Smaka eventuellt av med någon/några teskedar citronsaft för extra syrlighet. 

Montering

en remsa plastfilm (av OH-typ) - något längre än omkretsen på bakformen och lika bred som (eller lite       bredare än) formens höjd
2-3 dl färska bär som fyllning
valfri mängd färska bär/frukter till garnering
maränger
(choklad)
_______

Vänd upp och ner på kakan med hjälp av en tallrik, dra bort bakplåtspappret och lägg tillbaka kakan bottnen till formen. Sätt fast kanten på bakformen igen. Fäst plastremsan tajt runt insidan av den löstagbara kanten med hjälp av tejp. Låt den gå ända ner till bottnen. 

Sprid ut några dl färska bär på kladdkakan. Häll på den nygjorda moussen och ställ tårtan i kylen minst 6 timmar innan servering. Lossa på bakformskanten, dra försiktigt bort plastremsan och flytta tårtan till ett vackert fat. (Jag brukar ta hjälp av ett par långa stekspadar.)

Garnera med färska bär eller frukter. Spritsa små maränger av det som blev över av den italienska marängen. Bränn eventuellt av dem med en liten gasolbrännare. Det är också fint och gott med grovriven choklad över bären. 

7 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk tårta! Ser supergod ut! ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den är lika god som den ser ut, tycker jag själv. :) Ha en härlig helg du också!

      Radera
  2. Wow vilken tårta !!!
    Ser god ut ...och vilket jobb ...att få ihop den !
    Grattis till 11år :)
    Stor kram

    SvaraRadera
  3. ser otroligt god ut :) Kolla gärna in min motivationsblogg där jag delar med mig av träningstips, recept och pepp! :) kramis!

    SvaraRadera